enw-2014-menu-8-300x200W tym roku na festiwalowych stołach zagości kuchnia regionalna. Tym razem nie skupiamy się na kuchniach konkretnych krajów, tylko regionach. Czasem jeden region łączy dwa-trzy kraje, teren zamieszkują mniejszości narodowe, a to wszystko składa się na wspólną kuchnię, bez względu na podział granic.

Tradycyjnie już wrocławscy kucharze przemaszerują przez rynek, by na scenie rozpocząć oficjalnie wielką ucztę. W rynku stanie kilkanaście stoisk, a na każdym będzie można spróbować potraw z różnych części Europy.

Spróbujemy więc w tym roku między innymi dań z Transylwanii – balmos, czyli danie na bazie polenty i sera, zapiekane w piecu; Sycylii – arancini nadziewane mozarellą; Tyrolu – kluski z czerwonych buraków podawane z sosem pieczeniowym lub chrzanowym; Przydnieprza – syrnyky, czyli usmażone kotleciki z białego sera, zalane słodkim śmietankowym sosem. Łącznie podczas Europy na Widelcu poznamy 16 regionów, nie zabraknie również kuchni Dolnego Śląska.

Menu Europy na Widelcu 2014

Andaluzja (Hiszpania)

OSSKiC

  • Gazpacho andaluz − zupa z surowych warzyw podawana na zimno
  • Albóndigas en salsa de tomate – lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym
Alentejo (Portugalia)

OSSKiC

  • Pezinhos de porco de Coentrada − potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą
  • Carne de porco à Alentejana − wieprzowina smażona z małżami
Brandenburgia (Niemcy)

OSSKiC

  • Spreewälder Mohnpielen − makowy deser à la pudding podawany z sosem owocowym
  • Kasseler Rippchen − pieczeń wieprzowa z kiszoną kapustą i ziemniakami
Dolny Śląsk (Polska)

HP Park Plaza

  • Bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiem
  • Pieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami
Morawy (Czechy)

Restauracja Bernard

  • Pivní polévka − zupa piwna
  • Nakládaný hermelín s tatarsou omáčkou − marynowany ser z sosem tatarskim podawany z żytnim chlebem
Peloponez (Grecja)

Restauracja Akropolis

  • Φακες (fakes) – zupa z soczewicy z czarnymi oliwkami podawana z chlebkiem pita
  • πιλάφι με γαρίδες (pilafi me garides) – potrawa z ryżu z krewetkami
Prowansja (Francja)

Good Food

  • Ratatouille − potrawka z warzyw
  • Charlotte −  szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy
Region Przydnieprowski (Ukraina)

Restauracja Kozacka Chatka

  • Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiem
  • Пиріжки із зеленим луком і яйцями (pierożki z zieloną cebulką i jajkami) − smażone pierożki z ciasta drożdżowego podawane ze śmietaną
  • Млинці з м’ясом (naleśniki z mięsem) − naleśniki z mąki pszenno-gryczanej podawane ze śmietaną
  • Сирники (syrnyky) − kotleciki z białego sera zalane słodkim śmietankowym sosem
Skania (Szwecja)

Quchnia Polska

  • Rödbetssallad − sałatka śledziowa z burakami
  • Köttbullar − kulki mięsne z żurawiną
Spisz (Słowacja)

Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego oraz Konrad Schönfeld i Tomislav Kožić

  • Bryndzowé pirohy − pierogi z bryndzą kraszone skwarkami
  • Spišská fazulova polievka − zupa fasolowa z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną
Sycylia (Włochy)

Art Hotel

  • Arancini di riso − kulki ryżowe nadziewane mozarellą
  • Caponata siciliana − potrawka z bakłażanów
Szkocja (Wielka Brytania)

OSSKiC

  • Toad in the Hole − kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego
  • Bread and Butter Pudding − pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej
Transylwania (Rumunia)

OSSKiC

  • Clatite brasovene cu carne – naleśniki z wieprzowiną
  • Balmoş – danie na bazie polenty i sera zapiekane w piecu
Tyrol (Austria)

OSSKiC

  • Brühe mit Leberknödel − rosół z knedlem wątrobianym
  • Rote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem
Żmudź (Litwa)

Unilever Food Solutions

  • Šaltibarščiai (chłodnik) − zupa na bazie jogurtu z botwinką podawana z czarnym chlebem z białym serem
  • Bulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami
Żupania Krapińsko-Zagorska (Chorwacja)

Restauracja Kurna Chata

  • Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicą
  • Zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera