food-design logo5 czerwca w Browarze Mieszczańskim zostanie zaprezentowana wystawa Food Design Expo. Studenci łódzkiej ASP pokażą smaczne i ciekawie skomponowane potrawy będące wynikiem studiów na nowym w Polsce kierunku.

Podczas wydarzenia towarzyszącego festiwalowi „Europa na widelcu” łódzcy studenci Akademii Sztuk Pięknych zaprezentują swoje dokonania. Studenci pierwszego takiego kierunku w Polsce i jednego z nielicznych na całym świecie, wprowadzą nas w świat projektowania jedzenia i postarają przekonać, że w stwierdzeniu „człowiek je oczami” jest znacznie więcej niż tylko trochę prawdy. W ramach atrakcji przewidziano plenerowe, otwarte warsztaty kulinarne oraz premierowe wystawy studentów kierunku Food Design.

Same studia odpowiadają na potrzebę innowacji w szeroko rozumianym kontekście żywności. Łączące ze sobą kulinaria, design i przedsiębiorczość, są ofertą kierowaną do pasjonatów, kucharzy, przyszłych managerów restauracji czy osób w jakikolwiek sposób wiążących swoją przyszłość z tą branżą.

Warsztaty kulinarne oraz pokaz projektów dyplomowych słuchaczy kierunku Food Design łódzkiego ASP to główne atrakcje FOOD-DESIGN/expo, które zagości we Wrocławiu w dniu 5 czerwca br., od godziny 10.00. Oprócz podroży w świat designu i kulinariów, będzie tu można również spotkać Piotra Bikonta, Roberta Makłowicza, Gosię i Tomka Rygalików. Wystawa prac dyplomowych rozpocznie się o 11.00 a warsztaty „Dekonstrukcja polskich potraw” o 13.00. Zapisy na warsztaty będą prowadzone od godziny 11.00.

Warsztaty kulinarne jako przystawka

Kto powiedział, że schabowy musi być z mięsa, a śledź z cebulą nie może być na słodko? Na warsztatach kulinarnych organizowanych podczas FOOD-DESIGN/expo, tradycyjne polskie potrawy zostaną zdekonstruowane. Dekonstrukcja zarówno w sztuce, jak i kuchni może prowadzić do niezwykle twórczych rozwiązań. Do takich właśnie eksperymentów z polskimi klasykami namawiać będą studenci z łódzkiego ASP.

Więcej informacji na stronie: http://food-design.asp.lodz.pl/