Europa na Widelcu 2011Biuro Promocji Miasta i Turystyki, Robert Makłowicz i Piotr Bikont zapraszają do wspólnego biesiadowania na wrocławskim rynku. Jak co roku, będziemy w ten sposób świętować rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku. W tym roku menu będzie wyjątkowe, bo okazja jest wyjątkowa – Wrocław nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury! Skosztować więc będzie można zarówno kuchni wrocławskiej, jak i kuchni innych miast, które nosiły to zaszczytne miano.

Tradycyjnie festiwal rozpoczniemy jarmarkiem produktów. Od 1 do 5 czerwca będzie można skosztować i kupić produkty regionalne. W tym samym terminie odbędą się również targi książki kulinarnej.

3 czerwca będzie dniem wrocławskim. Po raz pierwszy w historii festiwalu sprzedaż porcji degustacyjnych odbędzie się dwukrotnie i już w piątek zapraszamy do spróbowania kuchni Wrocławia m.in.: hubertówki na trójniaku, makówek, gołąbków babci Karoli czy śląskiego nieba. Wszystkie przepisy pochodzą z „Wrocławskiej książki kucharskiej”, która tego dnia będzie miała swoją premierę. Książkę będzie można kupić na rynku. Ambasadorką wydania jest Beata Śniechowska, zwyciężczyni 2. edycji programu Master Chef. – To szalony i unikatowy projekt. Kuchnia Wrocławia to mieszanka różnych kultur i smaków, ale wierzę, że uda się ją nam zdefiniować. Nikt wcześniej nie był w stanie tego zrobić – powiedziała Śniechowska podczas konferencji prasowej 19 października 2015 roku.

Impreza rozpocznie się w piątek o godz. 15:30. W programie zabawy z nagrodami i pokazy gotowania na scenie oraz koncert zespołu Ŝanĝo. Nowością będzie konkurs na najlepszy produkt dolnośląski, w którym wyłonimy regionalne perełki i przyznamy certyfikaty na rok 2016, a także warsztaty pieczenia specjału dawnego Wrocławia – bułeczek drożdżowych z cynamonową kruszonką. Piotr Bikont tak mówi o certyfikowaniu dolnośląskich wyrobów: Konkurs na produkt regionalny ma za zadanie nie tylko promować Dolny Śląsk, ale także uświadamiać istnienie różnych jego nadzwyczajnych produktów i przetworów wśród tutejszych mieszkańców. Na specjalnym stoisku Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego promować będzie także Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

4 czerwca świętujemy na całego! Rozpoczynamy o 12:45 paradą kucharzy. – Bardzo cieszy mnie, że z roku na rok, dzięki osobistemu zaangażowaniu i poświęceniu wrocławskich szefów kuchni, Europa na widelcu stała się też swoistym Dniem Kucharza, który wydaje się przydawać godności temu często niedocenianemu zawodowi – mówi Bikont. Podczas biesiady na stole pojawi się 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury. Ponadto w programie gotowanie na scenie (wyjątkowi goście!), warsztaty pieczenia chleba, konkursy, koncerty i tort. Tradycyjnie już zajadać będziemy się szparagami i truskawkami prosto z pola. Na finał zagra dla nas Wrocław Respect Orchestra – to wyjątkowy projekt wrocławskich muzyków pod kierownictwem Mariusz Dziubka, który będzie miał swoją premierę właśnie na finał Europy na widelcu!

Biesiadujemy na wrocławskim rynku już od 8 lat! Kolejne edycje miały różne tematy – nie tylko kulinarne. Uczciliśmy 20-lecie wolnej Polski, EURO 2012, 10. rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej, a w tym roku wspólnie świętujemy obchody Europejskiej Stolicy Kultury we Wrocławiu. W Polsce tradycyjnie ważne uroczystości odbywają się przy wspólnym stole i my tę tradycję kultywujemy – mówi Robert Makłowicz. Aby upamiętnić 4 czerwca jako szczególną datę o około godziny 13:00 na telebimie przy scenie wyświetlony zostanie klip, którego reżyserem jest Antoni Ferency, dramaturg i reżyser teatralny. Podobne projekcje odbędą się w tym dniu w Warszawie, Gdańsku, Krakowie i Poznaniu.

Ponadto 4 i 5 czerwca w Browarze Mieszczańskim odbędzie się Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa, a 5 czerwca dodatkowo Food Design Expo – wydarzenie, podczas którego studenci pracowni Food Design z Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi serwować będą dobre jedzenie i prezentować ciekawy design. W ramach Food Design Expo odbędą się plenerowe, otwarte warsztaty kulinarne oraz premierowa wystawa projektów dyplomowych studentów Food Design łódzkiej ASP. Warto podkreślić, że Food Design to pionierskie i jedyne takie studia w naszym kraju.

W programie Europy na widelcu znajdzie się również coś dla najmłodszych – 3 i 4 czerwca w punkcie Staropolanki, która zapewnia wodę na festiwal, animatorzy bezpłatnie będą uczyć dzieci, jak ważna dla człowieka i środowiska jest ta substancja. Dla starszych nie lada gratką będzie podniebny poczęstunek na platformie Dinner in the Sky, która stanie na placu Solnym w dniach 3–5 czerwca – bilety można zakupić online, a także wygrać w konkursach na scenie! Tegorocznej Europie na widelcu towarzyszyć będzie także konkurs fotograficzny, którego motywem przewodnim były smaki regionów Europejskich Stolicy Kultury. Wernisaż wystawy pokonkursowej odbędzie się 3 czerwca o godz. 12.00 w Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu.

Porcję degustacyjne jak zwykle kosztować będą 5 zł, a dochód ze sprzedaży cegiełek wesprze wrocławski gastronomik.

Zespoły:

Ŝanĝo – siedmioosobowy skład z Dolnego Śląska na 25 instrumentach świata prezentuje muzykę autorską, do której powstania przyczyniła się inspirująca różnorodność muzycznych kultur świata. Grupa prezentuje muzykę i taniec wpisujące się w nurt World Music.

Backstage Acoustic – duet gitarowo-wokalny grający covery. Charakterystyczny wokal, doskonałe brzmienie unplugged, ciekawe, oryginalne aranżacje wzbogacane brzmieniem loopów perkusyjnych tworzą niezwykłą całość.

Wrocław Respect Orchestra – jej inicjatorzy chcą stworzyć najpiękniejszą orkiestrę w Polsce łączącą najlepszą muzykę rozrywkową z muzyką klasyczną, słynne tematy filmowe z muzyką ludową. Muzycy grający w orkiestrze są różni, ale szanują siebie i czerpią ze swoich umiejętności. Chcą łączyć ludzi, tak jak ich połączył Wrocław.