Menu Wrocławia – Europejskiej Stolicy Kultury 2016

Współczesna kuchnia wrocławska to przede wszystkim kuchnia rodzinnej pamięci, często składająca się z wymieszanych, odległych tradycji kulinarnych. Ten fenomen znalazł odzwierciedlenie we „Wrocławskiej książce kucharskiej”, która powstała w ramach działań w Europejskiej Stolicy Kultury 2016 i z której pochodzą poniższe dania.

Menu Europejskich Stolic Kultury

Belgia

Bruksela (2000)

Edward Jany

Stoofvlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku

Sjasliek met mint en aardbei/Brochettes avec des fraises et à la menthe – szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowej

Czechy

Praga (2000)

Zbigniew Koźlik

Svatební koláčky – drożdżowe bułeczki z nadzieniem

Svíčková na smetaně – wołowina w sosie śmietanowym

Francja

Avignion (2000)

Marcin Śliwa

Tarte aux pommes – szarlotka prowansalska

Flamiche aux poulet – tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem gruyere

Ratatouille – gulasz warzywny z bakłażanem, cukinią, papryką, cebulą i pomidorami

Grecja

Ateny (1985)

Servet Kovaci

Mουσακάς (musaka) – zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa

Γιαούρτι (jogurt mesika) – jogurt naturalny z figami

Hiszpania

Donostia – San Sebastian (2016)

Robert Grygiel

Gazpacho – andaluzyjski chłodnik

Camarón en español – krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat

Irlandia

Cork (2005)

Damian Jeleń

Porked Sausages with Colcannon – smażone kiełbaski wieprzowe podane z irlandzkim purée z ziemniaków

Irish Beef Stew – gulasz wołowy z włoską kapustą

Apple Crumble – gorące jabłka z kruszonką

Litwa

Wilno (2009)

Ołena Marciniak

Cepelinai  (cepelinai) – cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczku

Koldūnai (koldunai) – rosół z kołdunami nadziewanymi surowym mięsem

Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik na bazie maślanki i soku z buraków

Niemcy

Essen (2010)

Grzegorz Pomietło

Spargel mit Sauce Hollandaise – szparagi z sosem holenderskim

Rheinischer Döppekooche mit Apfelmus – reńska babka ziemniaczana z kiełbasą serwowana z musem jabłkowym

Polska

Kraków (2000)

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Flaki po krakowsku – gęsta zupa mięsna

Maczanka krakowska – karkówka w sosie doprawionym kminkiem podawana w bułce

Portugalia

Lizbona (1994)

Sebastian Witkowski

Caldo verde – zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo

Bacalhau com natas – suszony dorsz zapiekany w sosie śmietanowym

Rumunia

Sybin (2007)

Grzegorz Chmolowski

Mititei – pikantne smażone kiełbaski podawane na puree fasoli

Ciorbă – zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku

Szwecja

Sztokholm (1998)

Sylwia Korzeniewska

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Senapssill – śledzie w sosie musztardowo-miodowym

Biff à la Lidström – kotleciki wołowe z dodatkiem kaparów i marynowanych buraków

Turcja

Stambuł (2010)

Piotr Zieliński

Imambayıldı – faszerowane bakłażany

Baklava – bałkański deser

Węgry

Pecz (2010)

Tomasz Gotfryd

Marhapörkölt – mięso duszone z papryką

Tokaj Szörbet – sorbet na bazie tokaju

Wielka Brytania

Liverpool (2008)

Damian Kogutiuk

Pulled Pork Burger – burger z szarpaną wieprzowiną

Cheesburger Soup – zupa burgerowa z mięsem wołowym na bazie sera cheddar

Włochy

Bolonia (2000)

Robert Poliński

Tagliatelle alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim

Tiramisù – deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą z kremem z serka mascarpone

Sorbetto alla fragola – sorbet truskawkowy

Zobacz program festiwalu ENW 2016

Menu of Europe on the Fork 2016