Tegoroczna edycja najsmaczniejszego festiwalu w naszym regionie – Europa na widelcu – upłynie pod znakiem świętowania dwóch jubileuszy: 30-lecia wolnych wyborów w Polsce oraz 15-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji studenci z różnych państw przygotują na scenie na Rynku wyjątkową Sałatkę Wolności.
Podczas biesiady 1 czerwca na scenie wystąpi zespół muzyczny złożony ze studentów pochodzących z różnych państw: Izraela, Indii, Iranu, Botswany, Bangladeszu, Grecji, Bułgarii, Azerbejdżanu, Turcji, Zimbabwe, Ukrainy i Ekwadoru. Utalentowani studenci będą mogli się także wykazać swoim talentem kulinarnym. Pod czujnym okiem Grzegorza Pomietły, szefa kuchni Restauracji Art, przygotują specjalną Sałatkę Wolności. Połączą w niej składniki charakterystyczne dla krajów prezentowanych podczas tegorocznej edycji festiwalu.
Na degustację zapraszamy w sobotę 1 czerwca, ale już dziś podajemy przepis.
Składniki:
niemieckie szparagi
słowacka bryndza
czeskie ogórki (Zmojewskie)
bułgarski kozi ser (Solan)
rumuńskie marynowane warzywa
słoweńska szynka suszona (Kraśki)
chorwackie oliwki
macedońskie pomidory
serbskie truskawki
litewski kindziuk
węgierska papryka
łotewski marynowany łosoś
estońska rzepa
ukraińskie kabaczki
bośniackie: szpinak, cukinia, oliwa
polska sałata masłowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki w pełnych tolerancji proporcjach należy pokroić w idealnie pasujące do siebie kształty, a następnie wymieszać ze zrozumieniem oraz z pogodą ducha. I najważniejsze – spożywać z miłością.
Smacznego!