Tegoroczna edycja najsmaczniejszego festiwalu w naszym regionie – Europa na widelcu – upłynie pod znakiem świętowania dwóch jubileuszy: 30-lecia wolnych wyborów w Polsce oraz 15-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji studenci z różnych państw przygotują na scenie na Rynku wyjątkową Sałatkę Wolności.

Podczas biesiady 1 czerwca na scenie wystąpi zespół muzyczny złożony ze studentów pochodzących z różnych państw: Izraela, Indii, Iranu, Botswany, Bangladeszu, Grecji, Bułgarii, Azerbejdżanu, Turcji, Zimbabwe, Ukrainy i Ekwadoru. Utalentowani studenci będą mogli się także wykazać swoim talentem kulinarnym. Pod czujnym okiem Grzegorza Pomietły, szefa kuchni Restauracji Art, przygotują specjalną Sałatkę Wolności. Połączą w niej składniki charakterystyczne dla krajów prezentowanych podczas tegorocznej edycji festiwalu.

Na degustację zapraszamy w sobotę 1 czerwca, ale już dziś podajemy przepis.

Składniki:

niemieckie szparagi

słowacka bryndza

czeskie ogórki (Zmojewskie)

bułgarski kozi ser (Solan)

rumuńskie marynowane warzywa

słoweńska szynka suszona (Kraśki)

chorwackie oliwki

macedońskie pomidory

serbskie truskawki

litewski kindziuk

węgierska papryka

łotewski marynowany łosoś

estońska rzepa

ukraińskie kabaczki

bośniackie: szpinak, cukinia, oliwa

polska sałata masłowa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki w pełnych tolerancji proporcjach należy pokroić w idealnie pasujące do siebie kształty, a następnie wymieszać ze zrozumieniem oraz z pogodą ducha. I najważniejsze – spożywać z miłością.

Smacznego!