Wrocław całym kulinarnym sercem wspiera akcję Menu Wolności. Zachęcamy do udziału w akcji społecznej wymyślonej i rozpoczętej przez dziennikarkę Katarzynę Bosacką. Jednym z patronów akcji jest Robert Makłowicz, ambasador festiwalu Europa na widelcu.

Celem akcji Menu Wolności jest rozpropagowanie wśród Polaków wspólnego świętowania rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku, które przyniosły nam upragnioną wolność. Jednym z ważnych punktów dwumiesięcznych obrad Okrągłego Stołu, podczas których podejmowano decyzje dotyczące losów kraju, było… jedzenie. Codziennie, kilkaset osób spożywało wspólne posiłki przy stołach ustawionych w kuluarach Pałacu Namiestnikowskiego, które serwowali najlepsi kelnerzy z restauracji orbisowskiej w Wilanowie. A w menu obiadu, który kończył historyczne obrady znalazły się: galaretka drobiowa, zupa pomidorowa z ryżem, eskalop wieprzowy oraz pączek.

Zapraszamy wszystkie chętne restauracje, bary, jadłodajnie, kawiarnie i ich kreatywnych szefów kuchni, menadżerów, właścicieli, prowadzących stołówki do przyłączenia się do akcji i przygotowania własnego Menu Wolności.

Aby wziąć w niej udział trzeba spełnić trzy bardzo proste warunki:

  • gotujemy i jemy wyłącznie po polsku,
  • Menu Wolności serwujemy w terminie zbliżonym do dnia 4 czerwca,
  • jemy przy wspólnym stole – z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi czy sąsiadami.

Szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.menuwolnosci.pl.

AKTUALIZACJA

Poniżej przedstawiamy listę restauracji, które przyłączyły się do akcji Menu Wolności:

Restauracja Alyki, ul. Powstańców Śląskich 95 w Sky Tower

Proponowane menu:

  1. Zupa botwinka, wędzone żółtko, szczypiorek palony, oliwa truflowa
  2. Kark z jelenia, świeży majeranek, demi-glace, kluseczki z wędzonego twarogu, prażone jabłka, piklowany burak złoty
  3. Szarlotka na ciepło, mini beza, lody waniliowe, truskawki

Pub Browar Stu Mostów, Jana Długosza 2, 51-162 Wrocław

Wkładka do menu od 29.05 do 4.06:

Przystawka:
Sztuka śledzia / remolada / chleb żytni
Danie główne:
Gzik / wędzony twaróg / ziemniak / mizeria z małosolnych
Deser:
Rurka z kremem / chmiel