Słyszeliście o gevulde koeken? Wiecie, czym są medove rezy? A może mieliście już okazję spróbować gefüllte kalbsbrust? Nie? Nic straconego! Zarówno tych, jak i wielu innych przysmaków, będących hitami 18 różnych kuchni europejskich będziecie mogli skosztować podczas festiwalu Europa na Widelcu 2017.

Nie zabraknie także kuchni wrocławskiej, która zajmuje przy festiwalowym stole zaszczytne miejsce. Propozycje doświadczonych szefów kuchni serwowane 3 czerwca podczas biesiady na wrocławskim rynku z pewnością zadowolą podniebienie każdego smakosza.

Poznajcie potrawy, których będziecie mogli spróbować podczas tegorocznego festiwalu. Do Waszej dyspozycji oddajemy szczegółowe menu.

Austria

Damian Jeleń

Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami podany z sałatką ziemniaczaną
Gefüllter Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną polana sosem pomidorowym
Heringssalat – sałatka śledziowa z ziemniakami

 Belgia

Edward Jany

Stoovlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku​
Cichorei op z’n Vlaams/Endives á la flamande – cykoria w szynce zapieczona z serem Gruyère pod beszamelem
Sjasliek met aardbei en asperges/Brochettes avec des fraises et aux asperges – szaszłyk z truskawek i szparagów polany czekoladą

 Chorwacja

Piotr Zieliński

Svinjska pisanica Stubica – mięso wieprzowe nadziewane śliwką serwowane z roladą chlebową
Kukuruzna zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera

 Czechy

Agnieszka Hajbura – Michałowska

Hovĕzi gulaš – gulasz wołowy na piwie
Bramborová polévka – krem ziemniaczany

 Francja

Henryk Pasternak

Soupe à l’oignon – zupa cebulowa
Tarte aux épinards – tarta ze szpinakiem
Crème brûlée – zapiekany deser serwowany z truskawkami

 Grecja

Servet Kovaci

Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego
Σπανακοπιτακια (spanakopitakia) – rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą podane z sosem tzatzyki
Μπακλαβάς (baklava) – deser z miodem i orzechami

 Hiszpania

Robert Grygiel

Pollo en espanol– kurczak serwowany z pomarańczą
Patatas alioli – smażone ziemniaki z sosem czosnkowym

 Holandia

Sebastian Witkowski

Hachee – potrawka z wołowiny podana z puree ziemniaczanym
Gevulde koeken – ciastka z pastą z migdałów

 Irlandia

Damian Kogutiuk

Puled Lamb – szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey podana w formie miniburgera
Apple Crumble – jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach

 Litwa

Przemysław Bogucki

Giros šaltsriubė – chłodnik na kwasie chlebowym
Jautiena žemaitiškai su kugeliu – duszona wołowina podana z babką ziemniaczaną

 Niemcy

Ołena Marciniak

Rostbratwurst – kiełbaski norymberskie z zielonym sosem
Bayrisch Kraut –kapusta kiszona po bawarsku
Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana

 Polska

Grzegorz Pomietło

Rolady wołowe
Gołąbki z kaszą gryczaną białą i grzybami
Sernik krakowski

 Portugalia

Adam Zieliński

Caldo verde – zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo
Bacalhau com natas – dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami
Pastéis de nata (Pastéis de Belém) – kruche babeczki z masą jajeczną

 Słowacja

Dariusz Łaźniewski

Bryndzowé pirohy – pierożki z bryndzą
Palačinky s syrom a malinami – naleśniki z serem i malinami

 Szwecja

Daniel Makuch

Bakad fläskkotlett – schab pieczony w miodzie podany z żurawiną
Fiskfärsbullar – pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku

 Węgry

Grzegorz Chmolowski

Gulyás à la Székely – gulasz segedyński
Hortobágyi húsos palacsinta – pikantne naleśniki
Fahéjas meggyleves – chłodnik wiśniowy

 Włochy

Dariusz Kulczycki

Bruschetta – pieczywo z pomidorami, pesto, oliwkami i pudrem z prosciutto crudo
Semifreddo – deser lodowy z sosem truskawkowym z Martini Rossato

 Wrocław

Zbigniew Koźlik

Filet z kaczki z salsą z buraka i śliwek
Piernik aromatyzowany herbatą lipową