Co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto – festiwal „Europa na Widelcu”. Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku – Wrocław świętował w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Wrocławianom tak zasmakował ten sposób obchodów, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu. Wydarzeniu patronują Piotr Bikont i Robert Makłowicz.

Tegoroczna, 9. już edycja Europy na widelcu odbędzie się między 31 maja a 4 czerwca zarówno w obrębie wrocławskiego Rynku, jak również w innych częściach miasta. Głównym dniem festiwalu będzie 3 czerwca, kiedy to spotkamy się w centrum Wrocławia na wielkiej biesiadzie. Wspólnej uczcie o różnorodnych smakach wielu europejskich kuchni towarzyszyć będą liczne wydarzenia towarzyszące. Tego dnia na rynku wiele atrakcji: warsztaty pieczenia chleba, zabawy dla dzieci z Minieurolandem, strefa miodu i kawy. Cały dzień towarzyszyć nam będzie radio ZET Gold – zarówno na antenie, jak w swojej Letniej Strefie.

Program wydarzeń na scenie Europy na widelcu*
3 czerwca:
Rynek

12.00 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski
12.15 Parada kucharzy
12.30 Prezentacja zespołów kucharskich
12.45 Oficjalne otwarcie festiwalu – Piotr Bikont i Robert Makłowicz
12.50 Rozpoczęcie wielkiej europejskiej uczty na rynku
12.50 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
13.20 Występ zespołu Zagorje Brass Quintet
14.00 Konkurs dla publiczności
14.15 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko przygotują potrawę z dziczyzny
14.45 Konkurs hotelu Dworzysko
14.55 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
15.15 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem
16.15 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą na Jarmarku
16.30 Konkurs dla publiczności
16.40 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Michał Czekajło, szef kuchni Browaru Stu Mostów ugotują danie na bazie piwa
17.00 Konkurs dla publiczności
17.10 Gotowanie na scenie – szef kuchni Jerzy Sobieniak, promotor kampanii „Polska Smakuje Jakością” przygotuje potrawę z wieprzowiny wytwarzanej w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
17.30 Konkurs dla publiczności
17.40 Gotowanie na scenie – Przemek Bogucki, szef kuchni Active Hotel zaprezentuje przygotowanie fit-potraw
18.00 koncert zespołu Bartnicky Band
18.30 Konkurs dla publiczności
18.40 Pokaz parzenia kawy – Etno Cafe
19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017
19.15 Tort „Europy na widelcu”
20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Joao De Sousa (Portugalia),Yana Semerenko (Ukraina), Philip Fairweather (Wielka Brytania), Sam Alty (Nowa Zelandia), Keelah Rose Calloway (USA).
22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie
* Podane godziny mają charakter orientacyjny i w związku z duża dynamiką wydarzeń na scenie mogą ulec przesunięciu.

Aby spróbować potraw z różnych zakątków Europy, należy zakupić w kasach bony, które później wystarczy przedstawić kucharzom. Koszt jednego bonu to 5 zł.

Informacje o zespołach:
Zagorje Brass Quintet z Chorwacji – to grupa młodych wykształconych muzyków, którzy grają szeroki repertuar jazzu, swingu i muzyki filmowej na instrumentach światowej marki Bach Stradivarius.
Janusz Yanina Iwański z zespołem – to artysta, którego nie trzeba rekomendować. Gitarzysta, kompozytor, producent i autor tekstów. W ostatnich latach znany szerokiej publiczności przede wszystkim ze współpracy z zespołem MAANAM, a także ze wcześniejszych dokonań duetu SOYKA YANINA. Podczas festiwalu wystąpi ze swoim specjalnym projektem THE BEATLES ACOUSTIC PLUS.
Bartnicky Band – to zespół, przy którym nie da się nie bawić. Gra charakterystyczne połączenie muzyki nowoczesnej z folkiem. Na jego czele stoi skrzypek i wokalista czeskiego pochodzenia, Bogdan Bartnicki. Członkowie zespołu to zawodowi muzycy, łączący umiejętności z tym, co im w duszy gra.
Wroclaw Respect Orchestra – to wyjątkowy projekt wrocławskich muzyków pod kierownictwem Mariusz Dziubka, którego frontmanem jest Paweł Gołębski.

Od 2 do 4 czerwca (piątek – niedziela) na Placu Solnym obecna będzie  podniebna restauracja – Dinner in the Sky.

Poza tym od 31 maja do 4 czerwca (środa – niedziela) w księgarni Tajne Komplety będą miały miejsce Targi książek kulinarnych, a klubie Proza odbędą się spotkania autorskie.

Przez cały czas trwania festiwalu (od 31 maja do 4 czerwca) w Rynku będzie odbywał się Jarmark produktów europejskich i regionalnych.

Wiele będzie się działo także poza Rynkiem. Miejska Biblioteka Publiczna zaprosi najmłodszych na Maraton Miejskiej Biblioteki Publicznej. Miłośnicy kina będą mieli okazję wziąć udział w Filmowej Europie na widelcu, organizowanej przez FILMS for FOOD oraz Kino Nowe Horyzonty. A 3 i 4 czerwca przed uczestnikami festiwalu otworem stanie Browar Mieszczański i niezwykłe wydarzenie – Zlot food trucków i browarów FOOD o’clock & BEER o’clock Festiwal.

Zapraszamy do udziału w wydarzeniach!