Filmowa Europa na widelcu to wyjątkowy przegląd filmowy prezentujący produkcje poświęcone sztuce kulinarnej, odsłaniające kulisy produkcji jedzenia oraz uświadamiający jego wielkie znaczenie społeczne i kulturowe. Już między 2 a 4 czerwca spotkamy się w Kinie Nowe Horyzonty, w którym odbywać się będą projekcje filmów kulinarnych. Repertuar przygotowała dla Was grupa FILMS for FOOD.

Podczas festiwalu w Nowych Horyzontach dominować będą filmy dokumentalne, ale nie zabraknie także fabuły.

Wprowadzeniem do wszystkich seansów będą wyjątkowe poczęstunki przygotowane przez Mariusza Kozaka, szefa kuchni Hotelu Monopol. Każda przekąska, w formie finger-food, zainspirowana została konkretnym filmem – przedstawionymi w nim produktami, miejscem, historią. Warto więc przyjść do kina wcześniej, na kwadrans przed seansem.

Spróbujemy na przykład: chłodnika ze szparagów (po filmie „Slow Food Story”), sałatki z karpiem milickim (‚W obronie jedzenia”), oryginalnych czekoladowych pralin („Charlie i fabryka czekolady”), serów z Wańczykówki czy win z Dolnego Śląska (zapewnionych przez Stowarzyszenie WrocSomm).

 W Wasze ręce oddajemy kompletny program przeglądu „food film”.

Bilety w cenie 12 zł (ulgowe) i 15 zł są dostępne w kasach kina oraz na stronie internetowej: www.kinonh.pl.

2 czerwca  

18:00 W obronie jedzenia, USA 2015, reż. Michael Schwarz, 78′

20:30 Natura, kobiety i wino, Włochy 2011, reż. Giulia Graglia, 77′

3 czerwca

18:00 Wtajemniczeni, Polska 2012, reż. Maciej Kowalczuk, 45’;

film krótkometrażowy Kucharz pałacowy, Polska 2017, reż. Bartosz Dziamski, 7′  

20:00 Slow Food Story, Włochy 2013, reż. Stefano Sardo, 74′

4 czerwca  

11:00 Charlie i fabryka czekolady, USA 2005, reż. Tim Burton, 115′

18:00 Głód mięsa, Holandia 2015, reż. Marijn Frank, Suzanne Raes, 74′

20:00 Uczta Babette, Dania 1987,  reż. Gabriel Axel, 103′

O inicjatywie FILM for FOOD oraz nurcie filmów kulinarnych możecie przeczytać w artykule Europa na widelcu 2017: Posmakuj dobrego kina”.