Konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska na dobre wpisał się w program festiwalu Europa na widelcu. Już po raz piąty krytycy kulinarni, eksperci smaku i znawcy kuchni wybiorą produkty i przetwory lokalne, które wyróżnią się nie tylko walorami smakowymi, ale także zapachem i wyglądem.

Zbliżająca się edycja konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska odbędzie się pod hasłem „Polska Smakuje”. Współorganizatorem konkursu jest w tym roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który prowadzi platformę www.polskasmakuje.pl oraz aplikację mobilną pod tą samą nazwą. Za ich pośrednictwem prowadzona jest ewidencja i promocja wyrobów rolniczych i rolno-spożywczych. W trakcie X edycji Europy na widelcu na wrocławskim rynku pojawi się stoisko KOWR, gdzie za pomocą wspomnianej aplikacji będzie można zarejestrować lokalnych dostawców na platformie, promując tym samym naturalne, regionalne produkty.

Głównym celem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa jest budowanie silnej marki polskiego rolnictwa oraz zwiększanie jego konkurencyjności, a także wspieranie polskich rolników w dotarciu ze swoimi produktami do konsumentów. Jego działalność z pewnością wzbudzi ciekawość tych, którzy są zainteresowani zmianą nawyków żywieniowych i korzystaniem ze zdrowych i naturalnie wytworzonych produktów wysokiej jakości.

Jeden z Przedstawicieli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wesprze Kapitułę Konkursu w wyborze najlepszych smaków z Wrocławia i okolic. Jak co roku zwycięzcy zostaną wyłonieni w kilku kategoriach obejmujących:

  • produkty mleczne,
  • produkty mięsne,
  • produkty rybołówstwa,
  • owoce i warzywa,
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze,
  • oleje i tłuszcze,
  • miody,
  • napoje (w tym także napoje alkoholowe, jak nalewki, wina, miody pitne, piwa, cydry),
  • inne.

Tegoroczna odsłona konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska odbędzie się 2 czerwca w restauracji Akropolis–Taverna. Dolnośląscy producenci, którzy spełniają warunki regulaminu, mogą zgłosić do konkursu dowolną ilość wyrobów, wypełniając zgłoszenie dla każdego produktu osobno. Zgłoszenia można nadsyłać do 1 czerwca drogą mailową na adres polskaakademiasmaku@gmail.com. Ponadto w dniu konkursu, między godziną 10:00 a 13:00 należy dostarczyć pięć pełnych porcji degustacyjnych każdego zgłoszonego wyrobu do restauracji Akropolis–Taverna. Wyniki zostaną ogłoszone jeszcze tego samego dnia na festiwalowej scenie. Do 1 czerwca należy także dostarczyć uzupełnioną kartę zgłoszenia, którą można pobrać poniżej.

Regulamin oraz karta zgłoszenia >>