Słyszeliście o kabeljauw zoet? Wiecie, czym są sarmele? A może mieliście już okazję spróbować galaktoboureko? Nie? Nic straconego! Zarówno tych, jak i wielu innych przysmaków, będących hitami 10 różnych kuchni europejskich będziecie mogli skosztować podczas dziesiątej edycji festiwalu Europa na widelcu.

Nie zabraknie także kuchni dolnośląskiej, która zajmuje przy festiwalowym stole zaszczytne miejsce. Propozycje doświadczonych szefów kuchni serwowane 2 czerwca podczas biesiady na wrocławskim rynku z pewnością zadowolą podniebienie każdego smakosza.

Poznajcie potrawy, których będziecie mogli spróbować podczas tegorocznego festiwalu. Do Waszej dyspozycji oddajemy szczegółowe menu.

Austria

Edward Jany,
Daniel Makuch

Tafelspitz – sztuka mięsa wołowego gotowana w warzywach podana z sosem chrzanowym (alergeny: 3,7,9)

Fiakergulasch – gulasz z pręgi wołowej serwowany tradycyjnie z jajkiem, parówką i ogórkiem konserwowym (alergeny: 1, 3, 10)

Schnitzel Wiener Art – przygotowywane „na żywo” panierowane sznycle z polędwicy wieprzowej podane z cząstką cytryny na liściu sałaty (alergeny: 1, 3)

Sachertorte – tort czekoladowy podany z kleksem bitej śmietany (alergeny: 1, 3, 7)

 Belgia

Łukasz Kolibabka, Ryszard Konieczka

Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany ze śliwkami w herbacie i porto (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8)

Kabeljauw zoet / Cabillaud sucré aux tomates rôties – dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi (alergeny: 1, 4, 9, 14)

Balletjes in tomatensaus / Boulettes de viande à la sauce tomate – pulpety w sosie pomidorowym (alergeny: 1, 3, 6, 9, 10, 13)

Chocolate Mousse (Belgian Skirting) / Mousse au chocolat (Belgian Skirting) – mus czekoladowy (alergeny: 1, 3, 6, 7)

Francja

Damian Jeleń, Grzegorz Chmolowski

Boeuf Bourguignon – wołowina po bungurdzku (alergeny: 1, 6, 9, 10, 12, 13)

Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek (alergeny: 1, 3, 6, 7, 9, 10, 12, 13)

Casserole – zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i ciecierzycą (alergeny: 1, 3, 6, 9, 10, 13)

Moules en sauce crémeuse carotte – małże w kremowym sosie z marchwią (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8)

Crème brûlée au chocolat blanc – zapiekany deser z białą czekoladą (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8)

Café liégeois – kawa mrożona z lodami (alergeny: 1, 7)

 Grecja

Kacper Dyś,
Servet Kovaci

Avgolemono soupa (Αυγολέμονο σουπά) – rosół cytrynowy z makaronem orzo (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13)

Spetsofai (Σπετσοφαι με λουκάνικα) – gulasz z papryki i greckiej kiełbasy (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13)

Gemista (Γεμιστά) – zapiekany pomidor faszerowany kaszą i warzywami oraz zapiekana papryka faszerowana serem feta (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13)

Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο) – mleczny deser z kaszy manny z brzoskwiniami (alergeny: 1, 7)

 Niemcy

Tomasz Harendarz, Grzegorz Korzeniewski

Bayerische Schweinshaxe – golonka po bawarsku serwowana z kiszoną kapustą, pieczywem i musztardą (alergeny: 1, 9, 10, 12, 13)

Berliner Luft – deser malinowy (alergeny: 1, 7)

Currywurst – kiełbaska w sosie curry serwowana z frytkami (alergeny: 1, 2, 6, 9, 10, 12, 13)

Gedeckter Apfelkuchen – szarlotka z kruszonką i lukrem (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8)

 Norwegia

Piotr Zieliński

Fiskekaker – placuszki rybne (alergeny: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 13, 14)

Bergensk fiskesuppe – norweska zupa rybna (alergeny: 1, 2, 4, 6, 9, 10, 13, 14)

Fårikål – baranina z kapustą (alergeny: 1, 6, 7, 9, 10, 13)

 Rumunia

Robert Grygiel

Sarmele – rumuńskie gołąbki (alergeny: 1, 6, 7, 9, 10, 13)

Metitei (Mici) – mięsne wałeczki z grilla (alergeny: 9, 10, 13)

 Szwecja

Przemysław Bogucki

Fisksoppa – zupa rybna z krewetkami podana z chrupiącym pieczywem (alergeny: 1, 2, 4, 6, 9, 10, 13, 14)

Biff à la Lindström – befsztk serwowany z ziemniakami hasselback i kwaśną śmietaną (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10, 13)

 Wielka Brytania

Agnieszka Hajbura-Michałowska, Damian Kogutiuk

Pudding – tradycyjny deser podany z kremem z goździków (alergeny: 1, 3, 6, 7)

Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych podana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku (alergeny: 1, 9, 10, 13)

Pulled pork – burger z szarpaną wieprzowiną serwowany z sosem majonezowo-musztardowym w pszennej bułce (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10, 12, 13)

English breakfast – potrawka z fasoli i wędzonego boczku (alergeny: 1, 6, 9, 10, 13)

 Włochy

Karol Kuc, Dariusz Kulczycki, Sebastian Witkowski

Semifreddo – tradycyjny deser z krokantem orzechowo-migdałowym i coulis truskawkowym z martini rosato (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12)

Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany z zieloną herbatą i ziarnami granatu (alergeny: 1, 3, 7)

Ciabatta di Maiale – kanapka z prosięciem i suszonymi pomidorami (alergeny: 1, 9, 10, 13)

Caponata Bruschetta – grzanka z bakłażanem, cukinią, oliwkami, pomidorami, kaparami i parmezanem (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13)

 Dolny Śląsk

Zbigniew Koźlik,
Grzegorz Pomietło

Chłodnik po wrocławsku szyjkami rakowymi (alergeny: 2, 3, 7, 9, 10, 13, 14)

Śląskie niebo w gębie (alergeny: 6, 10, 12)

Wołowina sudecka duszona w winie podana z sosem piernikowym i knedlami  z kaszy gryczanej (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13)

Sałata z serem ślubowskim z czarnuszką i szparagami podana z winegretem z olejem lnianym i pokrzywą (alergeny: 7, 8)

Deser niespodzianka od Hotelu Art (alergeny:3, 7)

Lista alergenów dostępna poniżej oraz przy kasach Europy na widelcu (w trakcie trwania biesiady).

Sprawdź listę alergenów >>