Rusza Europejskie Targowisko Kulinarne! Już od 29 maja na wrocławskim Rynku wypatrujcie specjalnych, drewnianych domków festiwalu Europa na widelcu. Znajdziecie w nich różne specjały z Dolnego Śląska i nie tylko. Sprawdźcie, co w tym roku oferują wystawcy.
Jarmark europejskich i regionalnych, w tym dolnośląskich, produktów to już tradycja festiwalu Europa na widelcu. W tym roku polskich i europejskich smakołyków będziecie mogli skosztować, a przede wszystkim je kupić, między 29 maja (środa) a 2 czerwca (niedziela). Będą na Was czekać najwyższej jakości produkty między innymi prosto z: Grecji, Czech, Francji, Niemiec, Bułgarii, Hiszpanii, Włoch, Armenii, Turcji i oczywiście z Polski. Na targowisku znajdziecie na przykład szeroki wybór serów, słynne czeskie knedliki, ryby i mięsa w najróżniejszych postaciach, w tym żabie udka, suszone owoce, konfitury, miody, słodycze, truskawki i szparagi prosto z pola, a także szeroki wybór nalewek. Słowem wszystko to, co na co dzień jest trudno dostępne w sklepach.
Stoisk Europejskiego Targowiska Kulinarnego szukajcie w okolicy pomnika Aleksandra Fredry. Jak je rozpoznać? Wyróżniać je będą po pierwsze napis “Europa na widelcu”, a po drugie nieziemskie zapachy unoszące się wokół domków.
Zapraszamy!
Poniżej przedstawiamy pełną listę wystawców:
KRAJ |
PRODUKTY |
HISZPANIA | Oliwki hiszpańskie – sprzedaż i degustacja |
GRECJA | mrożona grecka kawa Frappe, greckie oliwki, pomidory aldoro suszone na słońcu |
CZECHY | Czeskie knedliki – podawane na miejscu |
POLSKA | Oleje tłoczone na zimno, musztarda |
BUŁGARIA |
Kebabczeta – bułgarskie danie z mielonego mięsa w formie podłużnych kiełbasek – podawane z grilla Gjuvecz- zapiekanka sofijska z mięsem i mielonym i cukinią Banica – tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka. |
POLSKA |
Wyroby mięsne w słoikach, pasteryzowane – produkty bardzo różnorodne – wyroby z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu
|
WŁOCHY HISZPANIA FRANCJA WĘGRY |
Produkty spożywcze z Włoch oraz wina hiszpańskie, węgierskie, francuskie |
WĘGRY |
Produkty węgierskie: wędliny, przyprawy, pasty, przetwory warzywne W sprzedaży będą dostępne produkty węgierskie. Na miejscu przyrządzane będą langosze, leczo. Degustacja będzie obejmować również gotowe potrawy węgierskie |
FRANCJA |
Przetwory francuskie pakowane: Pasty z pomidorów, ryb i owoców morza, konfitura z cebuli, krem kasztanowy, konfitury figowe,
|
UKRAINA | Tradycyjne dania i kuchni ukraińskiej: buńki z serem i mięsem, pirożki drożdżowe z różnymi nadzieniami, barszcz ukraiński, solanka, syrniczki w sosie waniliowym |
FRANCJA/ NIEMCY |
Flammkuchen pochodzi z rejonu Alzacji i Nadrenii. Flammkuchen jest to cienki placek – spód pszenny, smarowany specjalną francuską śmietaną Creme Fraiche, posypywany dodatkami (np, boczek i cebula lub ser mozzarella i por), a całość zapiekana w w 270 stopniach. |
POLSKA | Wina gronowe, polskie wina owocowe |
TURCJA | Kuchnia turecka – borek bałkański, falafel, smażone warzywa, humus, baklava turecka |
POLSKA | Serwatczanka ( kwaśna zupa na serwatce, smażony kozi ser wołowski z pomidorem, pasterka mamałyga – potrawa z kozia bryndzy ze szpinakiem. |
GRECJA | Sprzedaż i degustacja produktów i potraw greckich |
WŁOCHY | Sprzedaż i degustacja produktów i potraw włoskich |
TURCJA | Napoje herbaciane własnej receptury – mrożone, pasty chałwowe, herbaty cejlońskie |
POLSKA | Regionalne sery i wędliny, pieczywo naturalne |
Francuskie i belgijskie wyroby cukiernicze: makaroniki, tarty, słodkie przekąski | |
HOLANDIA | Sery farmerskie polskie, holenderskie, szwajcarskie, niemieckie i włoskie – owcze, krowie i kozie. |
WŁOCHY | Trufle, delikatesy włoskie. |
WŁOCHY | Włoskie produkty regionalne: oliwa, sery, porchetta, salumi ( panino z porchettą, panino con saloni, fromagio, taglieri). |
POLSKA | Miody naturalne z własnej pasieki |
POLSKA | Wyroby z dziczyzny, sery rzemieślnicze, kiszonki, musztardy, kiełbasy słoikowe, produkty bez konserwantów, kiełbasy podsuszane. |
POLSKA | Ryby wędzone w tradycyjnej , mazurskiej wędzarni |
POLSKA | Przetwory z borówki – soki i konfitury. Wystawca jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze |
BAŁKANY |
Serbska PITA – ciasto filo w wersjach wege, mięsnych, owocowych Serbska TARTA – kruche ciasto z wieloma owocamiChorwacka BAKLAVA – cieniutkie plastry ciasta filo z cytryną, miodem i bakaliami |
FRANCJA | Żabie udka, ślimaki, małże, naleśniki francuskie. Lemoniady home made, ciasta wegańskie |
UKRAINA | Chałwa grecka, ukraińska, azerbejdżańska |
ARMENIA | Suszone owoce, konfitury. |
LITWA |
Wędliny litewskie i sery. Kwas chlebowy, sękacze litewskie, pieczywo litewskie |
POLSKA | SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA |
POLSKA | SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA |
POLSKA | SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA |
POLSKA | SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA |
POLSKA | SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA |
POLSKA | SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA |
POLSKA | SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA |
NALEWKI |
|
POLSKA | Nalewki staropolskie produkowane metodą domową na podstawie przepisów niezmiennych od XVIII wieku. Owoce pochodzą z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw, leśnych polan. Preferowane są dzikie odmiany, często zapomniane, jak na przykład Ałycza (śliwa wiśniowa), rajskie jabłuszka, pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich, tarnina z Bieszczad i Gorców. Nalewki leżakują przez wiele lat w słojach i gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach w temperaturze 7oC – 13oC. Minimalny czas oczekiwania to trzy lata. |
POLSKA | Nalewki, wódki regionalne typu miodula, produkcji własnej pochodzenia polskiego, typowe alkohole regionalne z Hiszpanii, Włoch, Szkocji, Austrii |
POLSKA | Polskie alkohole regionalne, śliwowice, okowity owocowe, wódki z Beskidu Śląskiego, cydr perry |