Rusza Europejskie Targowisko Kulinarne! Już od 29 maja na wrocławskim Rynku wypatrujcie specjalnych, drewnianych domków festiwalu Europa na widelcu. Znajdziecie w nich różne specjały z Dolnego Śląska i nie tylko. Sprawdźcie, co w tym roku oferują wystawcy.

Jarmark europejskich i regionalnych, w tym dolnośląskich, produktów to już tradycja festiwalu Europa na widelcu. W tym roku polskich i europejskich smakołyków będziecie mogli skosztować, a przede wszystkim je kupić, między 29 maja (środa) a 2 czerwca (niedziela). Będą na Was czekać najwyższej jakości produkty między innymi prosto z: Grecji, Czech, Francji, Niemiec, Bułgarii, Hiszpanii, Włoch, Armenii, Turcji i oczywiście z Polski. Na targowisku znajdziecie na przykład szeroki wybór serów, słynne czeskie knedliki, ryby i mięsa w najróżniejszych postaciach, w tym żabie udka, suszone owoce, konfitury, miody, słodycze, truskawki i szparagi prosto z pola, a także szeroki wybór nalewek. Słowem wszystko to, co na co dzień jest trudno dostępne w sklepach.

Stoisk Europejskiego Targowiska Kulinarnego szukajcie w okolicy pomnika Aleksandra Fredry. Jak je rozpoznać? Wyróżniać je będą po pierwsze napis “Europa na widelcu”, a po drugie nieziemskie zapachy unoszące się wokół domków.

Zapraszamy!

Poniżej przedstawiamy pełną listę wystawców:

 

KRAJ

PRODUKTY

HISZPANIA Oliwki hiszpańskie – sprzedaż i degustacja
GRECJA mrożona grecka kawa Frappe, greckie oliwki, pomidory aldoro suszone na słońcu
CZECHY Czeskie knedliki – podawane na miejscu
POLSKA Oleje tłoczone na zimno, musztarda
BUŁGARIA

Kebabczeta – bułgarskie danie z mielonego mięsa w formie podłużnych kiełbasek – podawane z grilla

Gjuvecz- zapiekanka sofijska z mięsem i mielonym i cukinią

Banica – tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.

POLSKA

Wyroby mięsne w słoikach, pasteryzowane – produkty bardzo różnorodne – wyroby z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu

 

WŁOCHY

HISZPANIA

FRANCJA

WĘGRY

Produkty spożywcze z Włoch oraz wina hiszpańskie, węgierskie, francuskie
WĘGRY

Produkty węgierskie: wędliny, przyprawy, pasty, przetwory warzywne

W sprzedaży będą dostępne produkty węgierskie. Na miejscu przyrządzane będą langosze, leczo. Degustacja będzie obejmować również gotowe potrawy węgierskie

FRANCJA

Przetwory francuskie pakowane:

Pasty z pomidorów, ryb i owoców morza, konfitura z cebuli, krem kasztanowy, konfitury figowe,
Produkty spożywcze przeznaczone do degustacji będą podawane na kromce świeżego pieczywa – chleba lub francuskiej bagietki.

 

UKRAINA Tradycyjne dania i kuchni ukraińskiej: buńki z serem i mięsem, pirożki drożdżowe z różnymi nadzieniami, barszcz ukraiński, solanka, syrniczki w sosie waniliowym

FRANCJA/

NIEMCY

Flammkuchen pochodzi z rejonu Alzacji i Nadrenii.

Flammkuchen jest to cienki placek – spód pszenny, smarowany specjalną francuską śmietaną Creme Fraiche, posypywany dodatkami (np, boczek i cebula lub ser mozzarella i por), a całość zapiekana w w 270 stopniach.

POLSKA Wina gronowe, polskie wina owocowe
TURCJA Kuchnia turecka – borek bałkański, falafel, smażone warzywa, humus, baklava turecka
POLSKA Serwatczanka ( kwaśna zupa na serwatce, smażony kozi ser wołowski z pomidorem, pasterka mamałyga – potrawa z kozia bryndzy ze szpinakiem.
GRECJA Sprzedaż i degustacja produktów i potraw greckich
WŁOCHY Sprzedaż i degustacja produktów i potraw włoskich
TURCJA Napoje herbaciane własnej receptury – mrożone, pasty chałwowe, herbaty cejlońskie
POLSKA Regionalne sery i wędliny, pieczywo naturalne
Francuskie i belgijskie wyroby cukiernicze: makaroniki, tarty, słodkie przekąski
HOLANDIA Sery farmerskie polskie, holenderskie, szwajcarskie, niemieckie i włoskie – owcze, krowie i kozie.
WŁOCHY Trufle, delikatesy włoskie.
WŁOCHY Włoskie produkty regionalne: oliwa, sery, porchetta, salumi ( panino z porchettą, panino con saloni, fromagio, taglieri).
POLSKA Miody naturalne z własnej pasieki
POLSKA Wyroby z dziczyzny, sery rzemieślnicze, kiszonki, musztardy, kiełbasy słoikowe, produkty bez konserwantów, kiełbasy podsuszane.
POLSKA Ryby wędzone w tradycyjnej , mazurskiej wędzarni
POLSKA Przetwory z borówki – soki i konfitury. Wystawca jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

 

BAŁKANY

Serbska PITA – ciasto filo w wersjach wege, mięsnych, owocowych
Serbska TARTA – kruche ciasto z wieloma owocamiChorwacka BAKLAVA – cieniutkie plastry ciasta filo z cytryną, miodem i bakaliami
FRANCJA Żabie udka, ślimaki, małże, naleśniki francuskie. Lemoniady home made, ciasta wegańskie
UKRAINA Chałwa grecka, ukraińska, azerbejdżańska
ARMENIA Suszone owoce, konfitury.
LITWA

Wędliny litewskie i sery.

Kwas chlebowy, sękacze litewskie, pieczywo litewskie

POLSKA SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA
POLSKA SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA
POLSKA SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA
POLSKA SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA
POLSKA SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA
POLSKA SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA
POLSKA SMAKI DOLNEGO ŚLĄSKA

NALEWKI

POLSKA Nalewki staropolskie produkowane metodą domową na podstawie przepisów niezmiennych od XVIII wieku. Owoce pochodzą z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw, leśnych polan. Preferowane są  dzikie odmiany, często zapomniane, jak na przykład Ałycza (śliwa wiśniowa), rajskie jabłuszka, pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich, tarnina z Bieszczad i Gorców. Nalewki leżakują przez wiele lat w słojach i gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach w temperaturze 7oC – 13oC. Minimalny czas oczekiwania to trzy lata.
POLSKA Nalewki, wódki regionalne typu miodula, produkcji własnej pochodzenia polskiego, typowe alkohole regionalne z Hiszpanii, Włoch, Szkocji, Austrii
POLSKA Polskie alkohole regionalne, śliwowice, okowity owocowe, wódki z Beskidu Śląskiego, cydr perry