Przedstawiamy pełne menu festiwalu Europa na widelcu 2019! Sprawdźcie, co zjecie w sobotę 1 czerwca, podczas biesiady na wrocławskim Rynku.

BOŚNIA I HERCEGOWINA

Rafał Kasprzycki

Ćevapi – tradycyjne kiełbaski z grilla (alergeny: 1, 3, 7, 9);

rodzaj mięsa: mięso mielone – baranina z wołowiną

Burek sa mesom – placek nadziewany mięsem (alergeny: 1, 3, 7)

rodzaj mięsa: mięso mielone – baranina z wołowiną

BUŁGARIA

Przemysław Bogucki

Гювеч (gjuwecz) – gulasz mięsny podawany z ryżem (alergeny: 1, 7)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy (alergeny: 7, 8); danie wegetariańskie

CHORWACJA

Piotr Zieliński

Zagorska juha – tradycyjna zupa z regionu Zagorjie (alergeny: 1, 9)

rodzaj mięsa: wywar mięsny

Crni rižot od sipe – czarne risotto z kałamarnicą (alergeny: 1, 2, 4, 7, 9, 14); owoce morza

Kotlovina – tradycyjny mięsny specjał (alergeny: 1, 9)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe i drobiowe

CZARNOGÓRA

Damian Kogutiuk

Pljeskavica – kotlet z mięsa mielonego pieczony na grillu podany w pszennej bułce (alergeny: 1, 3, 7, 11)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowo-wołowe 

Palačinki – naleśniki z powidłami figowo-gruszkowymi (alergeny: 1, 3, 7, 11) danie wegetariańskie

CZECHY

Patryk Łyszkiewicz

Nakládaný hermelín – marynowany w oleju z ziołami ser typu camembert (alergeny: 7) danie wegetariańskie

Utopence – ostre parówki marynowane w zalewie octowej (alergeny: 7, 3, 9, 10)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

Hovězí guláš – gulasz wołowy na piwie podany z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 10)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

ESTONIA

Tomasz Sochacki

Mulgikapsad – danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej, boczku i kaszy jęczmiennej (alergeny: 1)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe (boczek)

LITWA

Ryszard Konieczka

Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik z młodej botwiny (alergeny: 3, 7) danie wegetariańskie

Cepelinai (cepelinai) – cepeliny z wieprzowiną (alergeny: 1, 7)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

ŁOTWA

Tomasz Sochacki

Karbonade – kotlet z mięsa wieprzowego podany z marchewką i groszkiem (alergeny: 1, 3, 7)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

MACEDONIA

Servet Kovaci

Tavče gravče – fasola z mięsem zapiekana w sosie pomidorowo-paprykowym (alergeny: 1)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

Sarma – liście kiszonej kapusty faszerowane mięsem i ryżem (alergeny: 1, 3)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowo-wołowe

NIEMCY

Daniel Makuch

Frikadellen in Käsesoße – zraz mięsny z sosie serowym ze szparagami (alergeny: 1, 3, 7)

rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe

Bayerischer Schweinhaxen – golonka w piwie (alergeny: 1, 9)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe (golonka)

POLSKA

Grzegorz Pomietło

Gołąbki tradycyjne (alergeny: 7, 9)

rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe

Gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką (brak alergenów) danie wegańskie

Zbigniew Koźlik

Pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru (alergeny: 7)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

Bigos staropolski (alergeny: 1, 9 ,10, 12)

rodzaj mięsa: mieszanka mięs

SERBIA

Kacper Dyś

Ćevapčići – kiełbaski z grilla podane w chlebku lepinja (alergeny: 1, 3)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

Burek za sirom – placek nadziewany białym serem podany z ayranem (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie

SŁOWACJA

Grzegorz Chmolowski

Guláš z kotle – gulasz wołowy z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 7, 9)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

Bryndzové pirohy – pierogi z bryndzą (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie

SŁOWENIA

Damian Jeleń

Bujta repa – potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą i kaszą jaglaną (alergeny: 1, 6, 9)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

Prekmurski bograč – gulasz z kluseczkami ziemniaczanymi (alergeny: 1, 6, 9)

rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe

UKRAINA

Krystyna Marynowska

Борщ украинский (barszcz ukraiński) – zupa z czerwonych buraków ze śmietaną i słoniną (alergeny: 1, 7, 9, 11)

rodzaj mięsa: wywar mięsny, mięso wieprzowe (słonina)

Котлета по київськи (kotlet po kijowsku) – rolada z piersi kurczaka nadziewana masłem ziołowym (alergeny: 1, 3, 6, 7, 9, 10, 11)

rodzaj mięsa: mięso drobiowe

Вареники (wareniki) – pierogi z mięsem i cebulą (alergeny: 1, 3, 7, 8, 10)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

UNIA NA DESER

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Panna cotta z musem z truskawek (alergeny: 3, 6, 7)

Szarlotka (alergeny: 1, 3, 7)

Baklawa (alergeny: 1, 3, 5, 6, 8, 11)

Tiramisu (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10)

Rogaliki migdałowe (alergeny: 1, 3, 5, 7, 8)

Ciasto miodowe Marlenka (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 11)

Sandra Pipiek

Minipavlova z owocami, kremem z wanilią, musem truskawkowym lub czekoladą (alergeny: 3, 7)

Tartaletki na kruchym cieście z czekoladą, kremem lemon curd i owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12)

Serniczki cytrynowo-limonkowe na spodzie brownie z owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12)

Petit four w kruchej babeczce z musem czekoladowym, makaronikiem francuskim z masłem orzechowym i popcornem (alergeny: 1, 3, 8, 5, 12)

Lizaki z czekoladowego ciasta z nutellą i orzeszkami, w ciemnej i białej czekoladzie (alergeny: 1, 3, 8, 7, 12)

Lista alergenów dostępna poniżej:

Sprawdź listę alergenów >>