Już 1 czerwca wyjątkowi szefowie kuchni pojawią się na wrocławskim rynku, aby zaserwować Wam wyjątkowe, specjalnie przygotowane na tę okazję menu. Poznajcie ich wszystkich!
Tegoroczną, 11. już edycją, Europy na widelcu będziemy świętować dwa jubileusze: 15-lecie wstąpienia Polski do Unii Europejskiej i 30 rocznicę wolnych wyborów w Polsce. Dlatego wśród krajów, z których dania będziemy mogli spróbować, znalazły się te Państwa, które po wydarzeniach w 1989 roku odzyskały niepodległość lub powstały. A na łasuchów będzie czekać Unia na deser.
Będzie dla Was gotować 17 kucharzy, którzy wspólnymi siłami przygotują dla Was blisko 45 potraw z 15 krajów w niezliczonej ilości porcji. Oto oni!
Rafał Kasprzycki
Kraj: Bośnia i Hercegowina
Ugotuje: ćevapi i burek sa mesom
Przemysław Bogucki
Kraj: Bułgaria
Ugotuje: гювеч (gjuwecz) i таратор (tarator).
Piotr Zieliński
Kraj: Chorwacja
Ugotuje: zagorską juhę, crni rižot od sipe, kotlovinę
Damian Kogutiuk
Kraj: Czarnogóra
Ugotuje: pljeskavice i palačinki
Patryk Łyszkiewicz
Kraj: Czechy
Ugotuje: nakládaný hermelín, utopence i hovězí guláš
Tomasz Sochacki
Kraj: Estonia i Łotwa
Ugotuje: mulgikapsad i karbonade
Ryszard Konieczka
Kraj: Litwa
Ugotuje: šaltibarščiai (salibarsciai) i cepelinai (cepelinai)
Servet Kovaci
Kraj: Macedonia
Ugotuje: tavče gravče i sarmę
Daniel Makuch
Kraj: Niemcy
Ugotuje: Frikadellen in Käsesoße i Bayerischer Schweinhaxen
Grzegorz Pomietło i Zbigniew Koźlik
Kraj: Polska
Ugotują: gołąbki tradycyjne, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru oraz bigos staropolski
Kacper Dyś
Kraj: Serbia
Ugotuje: ćevapčići i burek za sirom
Grzegorz Chmolowski
Kraj Słowacja
Ugotuje: guláš z kotle i bryndzové pirohy
Damian Jeleń
Kraj: Słowenia
Ugotuje: bujta repa i prekmurski bograč
Krystyna Marynowska
Kraj: Ukraina
Ugotuje: борщ украинский (barszcz ukraiński), котлета по київськи (kotlet po kijowsku) i
вареники (wareniki)
Agnieszka Hajbura-Michałowska i Sandra Pipiek
UNIA NA DESER
Przygotują między innymi: tiramisu, rogaliki migdałowe, ciasto miodowe Marlenka, baklawę, szarlotkę, serniczki cytrynowo-limonkowe czy tartaletki na kruchym cieście z czekoladą, kremem lemon curd i owocami sezonowymi