Polskie nalewki na europejskich stołach. Taki motyw przewodni wybrano dla trzeciej odsłony Wrocławskich Spotkań Nalewkowych, które odbędą się podczas festiwalu Europa na widelcu. Autorzy najlepszych trunków powalczą o tytuł „Mistrza Dobrego Smaku”.

Wrocławskie Spotkania Nalewkowe będą miały formę krótkich, otwartych wykładów oraz spotkań warsztatowo-degustacyjnych skierowanych do mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska. Ich celem rozpowszechnianie blisko 300-letnich tradycji nalewkarskich, dzielenie się walorami smakowymi, pasją, a także coraz to nowymi recepturami. Najlepsi z najlepszych otrzymają tytuł “Mistrza Dobrego Smaku” Wrocławskich Spotkań Nalewkowych. Wybiorą ich uczestnicy spotkania, a także członkowie Kapituły Dobrego Smaku powołanej przez organizatorów. Głosowanie ma charakter jawny.

Spotkania odbędą się w piątek 31 maja między 17.00 a 20.00 w Sali Witrażowej budynku Starej Giełdy przy placu Solnym 16. Natomiast wręczenie wyróżnień odbędzie się na scenie głównej festiwalu Europa na widelcu w sobotę, 1 czerwca (dokładna godzina podana zostanie w trakcie spotkania).

Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji Wrocławskich Spotkań Nalewkowych będą:

Robert Makłowicz – dziennikarz, pisarz, podróżnik, krytyk kulinarny

Hieronim Błażejak – najbardziej uznany twórca nalewek w Polsce, Mistrz Polskich Nalewek

Adam Łukawski – kolekcjoner etykiet i opakowań nalewek, wódek i likierów od końca XIX wieku do lat 50. wieku XX (ponad 4000 artefaktów), współtwórca pierwszego w Polsce Muzeum Wódki w Warszawie

Karol Majewski – dziennikarz, propagator nalewek, twórca i producent marki „Nalewki Staropolskie”

Waldemar Sulisz – dziennikarz, animator festiwali kulinarnych, organizator pierwszych w Polsce turniejów nalewek

Andrzej Fiedoruk – pisarz, historyk, autor licznych książek o tematyce zarówno kulinarnej, jak i regionalnej, łączących ze sobą głęboką wiedzę o regionie z nowatorskim ujęciem tematu kulinariów

Edyta Szast – mistrzyni kulinarna promująca rodzime i regionalne produkty, zielarka, blogerka (Edyta w krainie garów)

Spotkanie poprowadzi Jan Babczyszyn – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, animator festiwali oraz konkursów kulinarnych

Co zrobić, aby wziąć udział we Wrocławskich Spotkaniach Nalewkowych?

Przede wszystkim wydarzenie jest dedykowane wyłącznie osobom pełnoletnim, których pasją jest tworzenie nalewek oraz zdobywanie wiedzy i doświadczenia w tym zakresie. Udział jest bezpłatny, ale warunkiem jest wcześniejsza rejestracja.

Osoby chcące wziąć udział w spotkaniu prosimy wysłać e-mail z prośbą dokonania rezerwacji miejsca na adres: polskaakademiasmaku@gmail.com.

Z kolei w przypadku zgłaszania nalewek do degustacji konieczne jest wypełnienie specjalnej karty zgłoszenia, a także wysłanie e-maila na adres polskaakademiasmaku@gmail.com.

Po otrzymaniu potwierdzenia należy wydrukować je i zabrać ze sobą na spotkanie. Brak potwierdzenie uniemożliwia udział w imprezie. Ilość miejsc jest ograniczona. O wpisaniu na listę uczestników zadecyduje kolejność zgłoszenia.

Zapraszamy do zapoznania się ze regulaminem imprezy. 

Poniżej przedstawiamy szczegółowy program:

  1. Powitanie (Jan Babczyszyn)
  • przedstawienie idei IV edycji Wrocławskich Spotkań Nalewkowych
  • przedstawienie gości
  • omówienie programu imprezy
  1. Wprowadzenie ogólne (Robert Makłowicz)
  2. Nalewki jako element stanu duszy i stylu życia (Waldemar Sulisz)
  3. Krótka historia nalewek (Andrzej Fiedoruk)
  4. Polskie nalewki na stołach XIX-wiecznej i XX-wiecznej przedwojennej Europy (Adam Łukawski)
  5. Nalewki jako trunek szlachetny w dzisiejszym świecie (Karol Majewski)
  6. Przerwa
  7. Zachęta do sztuki nalewek (Hieronim Błażejak, Edyta Szast)
  8. Dyskusja
  9. Przerwa
  10. Prezentacje twórców nalewek, degustacje i głosowanie
  11. Zakończenie