Poznaliśmy Mistrzów Dobrego Smaku 2019 Wrocławskich Spotkań Nalewkowych. Kto w tym roku zachwycił uczestników spotkania i jury?
Wrocławskie Spotkania Nalewkowe odbyły się w piątek 31 maja, między 17.00 a 20.00 w Sali Witrażowej w budynku Starej Giełdy przy placu Solnym 16. Podczas spotkania uczestnicy dzielili się nowymi recepturami, wymieniali doświadczeniami i długo dyskutowali o swojej pasji. Celem takich działań jest rozpowszechnianie już blisko 300-letnich tradycji nalewkarskich.
Spotkanie poprowadził Jan Babczyszyn, a wśród gości specjalnych znaleźli się Robert Makłowicz, Hieronim Błażejak, Adam Łukawski, Karol Majewski, Waldemar Sulisz, Andrzej Fiedoruk i Edyta Szast.
Pod koniec 4. edycji Wrocławskich Spotkań Nalewkowych odbyła się prezentacja nalewek, ich degustacja, a następnie głosowanie publiczności i Kapituły Dobrego Smaku w składzie:
- Edyta Szast
- Hieronim Błażejak
- Waldemar Sulisz
- Adam Łukawski
- Andrzej Fiedoruk
- Michał Gołąb
- Jan Babczyszyn – Przewodniczący
Kapituła dokonała komisyjnego przeliczenia głosów i na podstawie wyników głosowania postanowiła przyznać trzy tytuły. „Mistrzami Dobrego Smaku”Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2019” zostali:
- NOBAKHT AHAD z Wrocławia za nalewkę „AzerPol” z kokosa i szafranu
- Andrzej Nowocień ze Wsoli koło Radomia za nalewką „Machonia 2017”
- Dawid Kołacz z Chrząstowy Małej za nalewkę ze śmietany.
Zwycięzców ogłoszono 1 czerwca podczas biesiady na wrocławskim Rynku.
Gratulujemy!