Poznaliśmy autorskie menu kuchni europejskich III edycji festiwalu „Europa na widelcu”, która odbędzie się już 4 czerwca na wrocławskim Rynku.

Przy każdym kraju podajemy osoby, które zaproponowały poszczególne potrawy, natomiast pod daniami znajdziemy nazwiska kucharzy, którzy je przygotują.

AUSTRIA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Liptauer 
(pasta z bryndzy)
Apfelstrudel 
(strudel z jabłkami)

Sebastian Witkowski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Puchaczówka)

BIAŁORUŚ — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Oлади   
(oładi — nadziewane placki ziemniaczane)
Oкрошка 
(okroszka — chłodnik szczawiowy na kwasie chlebowym)

Grzegorz Pomietło, Art Hotel

BOŚNIA i HERCEGOWINA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Pita krumpiruša
(ciasto listkowe nadziewane ziemniakami)
Burek sa sirom
(ciasto listkowe nadziewane serem)

Henryk Pasternak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Kuchnia Marché)

BUŁGARIA — Edward Jany

Kartofena mandża
(ziemniaki duszone w pomidorach z dodatkiem świeżej mięty)
Baklava
(deser z ciasta filo)

Edward Jany, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

CHORWACJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Stubica 
(polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami)
Štrukle zapečene 
(chorwacka lasagna)

Marcin Śliwa, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Restauracja Novocaina)

CYPR — Edward Jany

Spanakopita 
(ciasto filo nadziewane serem i szpinakiem)
Vasilópitta 
(cypryjskie ciasto drożdżowe)

Edward Jany, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

CZECHY — Piwiarnia-Restauracja Bernard

Bramborové knedlíky
(ziemniaczane knedliki z boczkiem)
Smažený sýr 
(smażony czeski ser, hermelin)
Pivní zmrzlina
(lody piwne Bernard)

Mateusz Tomaszewski Piwiarnia-Restauracja Bernard

ESTONIA — Sebastian Witkowski

Kihiline peedi-juustusalat
(7-warstwowa sałatka z buraczków i śledzi)
Õunakissell 
(kisiel jabłkowy — deser z gotowanych jabłek)

Sebastian Witkowski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Puchaczówka)

FINLANDIA — Tomasz Olechnowski

Silakkalaatikko
(zapiekanka z duszonych ryb morskich i grzybów pod płaszczem ziemniaczanego puree i ementalera)
Mustikkapiirakka
(kruchy placek z owocami leśnymi)

Łukasz Wasilewski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

FRANCJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Cuisses de grenouilles sautées
(smażone żabie udka)
Escargots à l’ail et persil
(ślimaki z czosnkiem i pietruszką)
Ragoût de poissons à la bière
(zupa piwna z kawałkami ryb)
Jambon persillé 
(galaretka szynkowa po burgundzku)
Poulet au miel de lavande avec des tomates ou des pommes de terre rôties 
(filet i udka drobiowe w miodzie lawendowym z pieczonymi pomidorami lub ziemniakami)

Robert Bloch, Nelson Catering & Events

GRECJA — Servet Kovaci

Γιαούρτι Nemele 
(jogurt naturalny z miodem i figami)
Htipiti
(pasta z sera feta i pomidorów)

Servet Kovaci, Restauracja Akropolis

HISZPANIA — Piotr Kaczmarek

Paella de verduras
(paella warzywna)
Natillas
(budyń mleczno-waniliowy)

Dawid Pobuta, Haston City Hotel

HOLANDIA — Paweł Kuchciński

Kassballetjes
(smażone kulki serowe)
Janhagel
(kruche ciasteczka maślano-migdałowe)

Paweł Kuchciński, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

IRLANDIA — Paweł Kuchciński


Blood pudding and potato cutlets

(kotlety z kaszanki i ziemniaków)
Chocolate cake with whisky
(ciasto czekoladowe z whisky)

Paweł Kuchciński, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

LITWA — Tomasz Olechnowski

Bulviniai vedarai 
(kiełbaski ziemniaczane)
Minkštas meduolis
(ciasteczka miodowe)

Piotr Kaczmarek, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

ŁOTWA — Daniel Makuch

Frikadeln
(frykadelki z grzybami)
Rupjmaizes kārtojums
(deser z żytniego chleba — podsmażane kawałki chleba żytniego przełożone warstwami blanszowanych owoców)

Daniel Makuch, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

NIEMCY — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Spargel mit zerlassener Butter
(szparagi na zimno polewane masłem)
Eisbein in Bier geschmort
(golonka duszona w piwie)

Marcin Śliwa, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Restauracja Novocaina)

NORWEGIA — Paweł Ancerowicz

Fiskegrateng 
(krokiety z dorsza, ziemniaków z ziołami i gotowanych jaj)
Kanelboller
(zawijane ciasto z nadzieniem z rodzynek i masy jajecznej z cynamonem)

Paweł Ancerowicz, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

POLSKA — Krzysztof Gnieciak

Wieprzek po staropolsku
(pieczone szynki na modrej kapuście)
Kasza manna z konfiturą z owoców leśnych

Krzysztof Gnieciak, Restauracja Quchnia Polska

PORTUGALIA — Tomasz Sochacki

Caldeirada
(portugalski kociołek rybny)
Pastel de nata
(babeczki z kremem budyniowym)

Tomasz Sochacki, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

RUMUNIA

Pui cu castraveti murati — Artur Musztyfaga
(kurczak w sosie z kiszonych ogórków)
Ciorbă de burtă — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
(flaczki po rumuńsku)

Artur Ludwig, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

ROSJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Pассолник 
(rasolnik — rosyjska zupa ogórkowa)
Mясной пирог 
(miasnoj pirog — drożdżowy pieróg nadziewany mięsem)

Daniel Makuch, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

SERBIA — Paweł Ancerowicz

Pljeskavica 
(mielone mięso z rusztu)
Srpska vješalica — Piotr Bikont i Robert Makłowicz
(szaszłyk wieprzowy z jarzynami)

Piotr Rusiecki, Restauracja 4 Pory Roku

SŁOWACJA — Jan Bosnowic

Kapustové strapačky 
(kluseczki ziemniaczane z kapustą)

Peter Vernarec, Jaroslav Knižka, Aquacity Poprad (Słowacja)

SŁOWENIA — Henryk Pasternak

Jota
(słoweński kapuśniak)
Potica
(słoweńskie ciasto drożdżowe)

Henryk Pasternak, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (Kuchnia Marché)

SZWECJA — Zbigniew Koźlik

Lax med Grönsakspurée
(łosoś z purée z warzyw)
Köttbullar
(szwedzkie kulki mięsne)

Zbigniew Koźlik, Hotel HP Park Plaza

TURCJA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Sigara böreği
(ciasto filo nadziewane serem)
Klasik köfte 
(klopsiki mięsne z mięsa baraniego lub wołowego)

Mohamed Ali Khalouf , Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

UKRAINA — Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Український борщ
(barszcz ukraiński)
Голубці з гречаною кашею
(gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym)

Mirosław Moska, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

WĘGRY — Artur Musztyfaga

Marhapörkölt 
(perkelt z wołowiną — mięso duszone z papryką)
Gesztenyepüré
(krem z kasztanów)

Tomasz Sochacki, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

WIELKA BRYTANIA — Mohamed Khalouf

Country pâté 
(wiejski pasztet z mielonej baraniny i drobiowych wątróbek)
Honey-and-chocolate muffins
(mufinki miodowo-czekoladowe)

Piotr Kwaśny, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

WŁOCHY — Dariusz Kulczycki

Conchiglie con verdure
(makaronowe muszle z warzywami)
Zuppa inglese di caffè con savoiardi

(krem waniliowy z kawą na biszkoptach)

Robert Poliński, Unilever Food Solutions