Menu Europy na Widelcu 2009

Austria

Strudel z jabłkami – zwijane ciasto z nadzieniem jabłkowym
Strudel z kapustą – zwijane ciasto z nadzieniem z kapusty i boczku

Belgia

Stoofkarbonaden – wołowina duszona w piwie
Stoemp – puree z ziemniaków i jarzyn
Praliny

Bułgaria

Tarator – chłodnik ogórkowy
Sarmi – gołąbki w młodych liściach winorośli

Cypr

Arni kapamas – gulasz jagnięcy z winem i ziemniakami
Halumi – grilowany ser kozi

Czechy

Houskove knedliki z sosem mięsnym
Buchty z powidłami- bułeczki drożdżowe z powidłami

Dania

Frikadeler – kulki z mielonego mięsa
Smorrebrod – kanapki
Ródgród med flóde – kisiel z truskawek ze śmietaną

Estonia

Rosolje – sałatka ziemniaczano- buraczano-śledziowa
Pirukad – drożdżowe paszteciki z mięsem, marchwią i kapustą

Finlandia

Karjalanpiirakka – pieróg z ciasta żytniego nadziewany kaszą jęczmienną
Kalakukko – świąteczne danie z Sawonii, regionu Finlandii, z dodatkiem ryby i wieprzowiny

Francja

Vol-au-vent ze ślimakami – babeczki z ciasta francuskiego ze ślimakami
Clafoutis z truskawkami – ciasto z truskawkami

Grecja

Dolmadakia – gołąbki w liściach winogron
Moussaka – zapiekanka z bakłażana i mięsa
Baklava – tradycyjne greckie ciasto z miodem i orzechami

Hiszpania

Paella – ryż z dodatkiem kurczaka i warzyw
Flan – mleczno-waniliowa masa na kruchym cieście

Holandia

Bułka z matjasem – bułka razowa z kawałkiem śledzia
Spekdikken – naleśniki z żytniej mąki z boczkiem

Irlandia

Irish stew – gulasz jagnięcy
Kanapki z wołowiną irlandzką

Litwa

Cepeliny – kluski z tartych ziemniaków z kapustą i boczkiem
Litewski chłodnik chlebowy – na zakwasie z dodatkiem cielęciny, jajek i szynki

Luksemburg

Rieslingpaschteit – pasztet wołowo-wieprzowy z auszpikiem w cieście

Łotwa

Śledzie z ziemniakami w mundurkach

Malta

Timpana – zapiekany makaron z pomidorami, mięsem, serem, jajkiem
Fazola bajda – fasola jaś z czosnkiem i natką pietruszki

Niemcy

Zupa szparagowa
Berlińskie drożdżówki

Polska

Zupa orkiszowa – zupa na zakwasie z mąki orkiszowej z kuleczkami drobiowymi
Pasztet z zająca
Mięsa pieczyste z ćwikłą
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Pieczywo ze smalcem i ogórkiem małosolnym

Portugalia

Flaki z Porto

Rumunia

Mititei – kiełbaski z mięsa mielonego, z dodatkiem czosnku i papryki

Słowacja

Haluszki z bryndzą – kluseczki lane z bryndzą i wędzoną słoniną

Słowenia

Sałatka mięsna
Potica orzechowa – ciasto orzechowe

Szwecja

Pokusa Janssona – zapiekanka ziemniaczana
Gravlax – marynowany filet z łososia podawany na surowo

Węgry

Paprykarz cielęcy z kluseczkami – cielęcina z dodatkiem papryki

Wielka Brytania

Yorkshire pudding – babeczki z mięsem mielonym
Curry Madras – kurczak w sosie curry

Włochy

Vitello tonnato – cielęcina w sosie tuńczykowym
Tiramisu – deser z serka maskarpone i biszkoptów

Madera

Sałatka z ananasem i maderą – sałatka owocowa z odrobiną alkoholu

Wyspy Kanaryjskie

Papas arrugadas – młode ziemniaki w soli

Do posiłków można zakupić piwa z browarów:

Polskich – Ciechan, Czarnków, Fortuna, Kormoran Olsztyn

Czeskich – Rohozec, Svijany, Broumov, Nova Paka

Galeria