527135_10150783250414180_21559846_n

Program Europy na Widelcu 2012

2 czerwca (sobota)

11.00 Otwarcie jarmarku

3 czerwca (niedziela)

11.00 Początek sprzedaży na jarmarku
12.30 Parada kucharzy
13.00 Uroczyste otwarcie biesiady, prezentacja menu i rozpoczęcie degustacji
13.10, 15.50 Prezentacja potraw narodowych i opowieści kulinarne – prowadzą Robert Makłowicz i Piotr Bikont
13.30. Konkurs „Muzyczny mix Europy na Widelcu” – prowadzi DJ Maciej Turowski
14.00, 17.20 Pokazy kulinarne Roberta Makłowicza
14.30 Rozstrzygnięcie konkursu „Moje ulubione danie” cz. I – prowadzi Paweł Gołębski*
14.45 Prezentacja składu jury IV Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz II Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i rozpoczęcie obrad
15.00 Koncert ukraińskiego zespołu Atmasfera
16.20 „Wrocławski suspens kulinarny, czyli co wylosują, to ugotują” – pokazy kulinarne wrocławskich kucharzy komentowane przez Roberta Makłowicza
17.00 Rozstrzygnięcie drugiej edycji konkursu na najlepszy europejski przepis organizowanego przez cooklet.com. Ogłoszenie wyników rywalizacji na najlepszy „mistrzowski przepis”.
17.10 Rozstrzygnięcie konkursu „Moje ulubione danie” cz. II – prowadzi Paweł Gołębski*
17.50 Prezentacja muzyki drużyn rozgrywających mecze we Wrocławiu „Muzyczne Euro” – prowadzi DJ Maciej Turowski
18.30 Ogłoszenie wyników IV Wrocławskiego Turnieju Nalewek i II Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
20.00. Koncert WrocLove Big Band i Justyny Steczkowskiej  *nagrody otrzymają tylko osoby obecne na Rynku w czasie losowania

Spotkanie z Guntherem Mayerem

Po raz pierwszy podczas festiwalu odbędzie się spotkanie warsztatowo-informacyjne na temat wytwarzania destylatów w Austrii. W spotkaniu wezmą udział: Gunther Mayer – zawodowy producent oraz sommelier destylatów z Austrii, Ryszard Łuczak – smakosz z Polski mieszkający w Austrii, propagator sztuki destylowania oraz wydawca książek, i Maciej Kozuba – założyciel i współwłaściciel pierwszej w Polsce sieci minidestylarni.

3 czerwca, godz. 13.00, klub Puzzle, Przejście Garncarskie 2

Kiermasz Książek Kucharskich

Księgarnia Tajne Komplety zaprasza na Kiermasz Książek Kucharskich, podczas którego każdy miłośnik kuchni i trunków będzie mógł nabyć najbardziej apetyczne pozycje poświęcone kuchni polskiej i europejskiej ora egzotycznym tradycjom kulinarnym, książki dla koneserów win i destylatów oraz innych frykasów i smakołyków. Dla wszystkich, którym dopisze apetyt na książki przewidziano poczęstunek w postaci domowych, aromatycznych muffinek. 3 czerwca, godz. 11.00, księgarnia Tajne Komplety, Przejście Garncarskie 2

„Gadki-szmatki Literatki”

Specjalne kulinarne spotkanie z cyklu „Gadki-szmatki Literatki”. Idea zapraszania raz na miesiąc kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu gości na czerwoną scenkę przyjęła się we Wrocławiu znakomicie. Tylko tutaj ludzie różnych specjalności i talentów przez 5 minut opowiadają o sobie albo o innych. Spotkanie w wersji kulinarnej, które poprowadzą Robert Makłowicz i Piotr Bikont, także zaszczyci wielu znamienitych gości.

3 czerwca, godz. 19.00, kawiarnia Literatka, Rynek 56/57

Menu Europu na Widelcu 2012

Poznajcie menu wielkiej biesiady na wrocławskim rynku. Czeka nas prawdziwy kulinarny maraton przez piłkarską Europę. W tym roku serwujemy potrawy z krajów uczestników UEAFA Euro 2012 TM.

Anglia

Baked beans with potatoe (fasolka w sosie pomidorowym podana z pieczonym ziemniakiem)

Clark’s pie (bułeczki nadziewane wołowiną w jarzynowym sosie)

Fish and chips (filety rybne smażone we fryturze podane z frytowanymi ziemniaczkami i sosem majonezowym, zgodnie z angielską tradycją serwowane z kawałkiem cytryny na gazecie i w szarym papierze)

OSSKiC


Chorwacja

Riblja juha (zupa rybna)

Krema od patlidžana (krem z bakłażanów)

Pileći bataci s pršutom i kaduljom (udka z kurczaka z prosciutto i szałwią)

OSSKiC


Czechy

Smažený sýr s tatarskou omáčkou (smażony ser z sosem tatarskim)

Bramborové knedlíky s moravským zelím a slaninou (knedliki ziemniaczane z kapustą po morawsku i boczkiem)

Piwiarnia-Restauracja Bernard


Dania

Fiskefilet med remoulade (filet rybny z sosem remoulade podany z kawałkiem chleba razowego)

Frikadeller (pulpeciki z mięsa mielonego podane ze słodko-kwaśną sałatką z kawałkiem chleba razowego)

Hanekamme (grzebyki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą z jabłek i mielonych orzechów, obficie lukrowane)

OSSKiC


Francja

Bouillabaisse (marsylska zupa rybna podana z kawałkiem bagietki)

Ratatouille (prowansalska potrawka z warzyw podana z kawałkiem bagietki)

Culinary Solutions


Grecja

Arni Psito (jagnięcina pieczona w sosie jogurtowym)

Kalamaria (sałatka z kalmarów)

Restauracja Akropolis


Hiszpania

Gazpacho andaluz (tradycyjne andaluzyjskie gazpacho)

Pollo a la chilindron (potrawka z kurczaka)

Crema Catalana (tradycyjny krem kataloński)

Unilever Food Solutions


Holandia

Sub gum (potrawa z ryżu i mięsa drobiowego)

Kaasaardappelen (zapiekanka z ziemniaków i sera gouda)

Poffert (babka z rodzynkami i kandyzowanymi owocami)

Spekpannenkoek (naleśniki z bekonem)

OSSKiC


Irlandia

Dublin Coddle (irlandzka potrawka z kiełbasy, ziemniaków i jabłek)

Irish Stew (jednogarnkowa irlandzka potrawa z wieprzowiny i warzyw)

Baileys chocolate cheesecake (czekoladowy sernik z likierem Baileys z dodatkiem crème fraîche)

OSSKiC


Niemcy

Leipziger Allerlei (lipskie rozmaitości – potrawka z grzybów i warzyw gotowana na wywarze wołowym podana z białym sosem śmietanowym)

Bratwürste mit Sauerkraut (pieczone kiełbaski na kiszonej kapuście podane w żytnim rogalu Kornspitz)

Quark-Streuselkuchen (klasyczny niemiecki sernik z kruszonką)

OSSKiC


Polska

Pierogi z pieca

Zza miedzy wschodniej (ruskie – z ziemniakami, białym serem i cebulką)

Kraśne (z mięsem wieprzowym i kapustą)

Jeden duży pieróg z pieca z surówką koperkową

Pierogarnia

Prosię pieczone (nadziewane kaszą gryczaną i podrobami)

Kaczka pieczona (z jabłkami i burakami podana z musem żurawinowo-chrzanowym)

Quchnia Polska

Żurek staropolski (z jajkiem i kiełbasą)

Bigos myśliwski

Kurna Chata


Portugalia

Sopa da Pedra (kamienna zupa – zupa z kawałkami kiełbasy i brązowej fasoli, z dodatkiem świeżej kolendry podana z kromką żytniego chleba)

Tomates recheados (zapiekane pomidory nadziewane mięsem z dodatkiem brązowego ryżu)

OSSKiC


Rosja

Щи (szczi – rosyjska zupa z warzyw liściastych gotowana na wywarze rybnym)

Блины (bliny – tradycyjne rosyjskie naleśniki drożdżowe podane z kwaśną śmietaną i łososiem)

Art Hotel


Szwecja

Norsk laks (łosoś norweski podany z puree z warzyw na pieczonych ziemniakach)

Ostkaka (tradycyjny sernik skandynawski)

HP Park Plaza


Ukraina

Риба по-кримськи на капусті (ryba na kapuście po krymsku marynowana w musztardzie z miodem gryczanym i kminkiem)

Галушки (gałuszki – kotleciki ziemniaczano-mięsne)

Гречаники (hryczanniki – placki z kaszy gryczanej i mięsa)

Чинахи (czanachy – gęsta zupa z mięsem)

Зрази картопляні з грибним соусом (placuszki ziemniaczane z sosem grzybowym, tzw. moskale)

Dynamic Congress Centre


Włochy

Minestra di trippa alla piemontese (flaki po piemoncku z kawałkami włoskiej kapusty, doprawione parmezanem podane z kawałkiem bagietki)

Panna cotta (deser z gotowanej śmietanki)

Kuchnia Marché

Galeria