Menu Europy na Widelcu 2013
Kuchnia Wrocławia
ART Hotel – Smak dawnego Wrocławia
Zupa orkiszowa z drobiowymi klopsikami
Wieprzowina duszona z suszonymi owocami „Śląskie niebo w gębie”
Crème brûlée ze szparagami
HP Park Plaza – Smak współczesnego Wrocławia
Zupa z milickiego karpia i warzyw
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich
Muffinki drożdżowe z regionalnym kozim serem ricotta, żurawiną i słonecznikiem
————————————————————————————-
Austria
Restauracja Quchnia Polska
Dampfknödel – kluski na parze z sosem waniliowym i jagodami
Lebergröstl – wątróbka cielęca podawana z pieczonymi ziemniakami
Bułgaria
Restauracja Akropolis
Гювеч (gjuwecz) – gulasz
Ба̀ница (banica) – placek zapiekany z serem kaszkawał
Chorwacja
OSSKiC
Riblja juha – zupa rybna
Cevapcici – grillowane szaszłyki podawane z ajvarem i surową czerwoną cebulą krojoną w łódki
Bica – placek kukurydziany z powidłami śliwkowymi
Czechy
Restauracja Bernard
Pivní polévka – zupa piwna Bernarda
Smažený sýr s tatarskou omáčkou – smażony ser z sosem tatarskim
Finlandia
OSSKiC
Kesakeitto – zupa warzywna z dodatkiem krewetek
Sianlihakastike – podsmażane plastry wieprzowiny duszone w sosie pomidorowym z kwaśną śmietaną
Pinaatti lettuja – naleśniki szpinakowe wypełnione twarożkiem z wędzonym łososiem lub szynką wieprzową
Francja
Good Food
Pâté de foies de volaille – pasztet z kurzych wątróbek i gruszki
Coco au miel – ciastka kokosowe
Grecja
Restauracja Akropolis
Гύρος (gyros) – mięso wieprzowe opiekane na rożnie podawane z sosem tzatziki
Σαγανάκι (saganaki) – ser feta pieczony w folii z pomidorem, czosnkiem i czerwoną cebulą
Hiszpania
OSSKiC
Sopa de ajo – zupa czosnkowa
Cocido madrileño – jednogarnkowe danie z ciecierzycy, mięsa i warzyw z dodatkiem kiełbasy chorizio
Arroz con leche – mleczny deser z ryżu
Holandia
OSSKiC
Vlaamse frites – holenderskie frytki podawane z dipem orzechowym i majonezowym
Kibbeling snack – dorsz w cieście piwnym podawany z sosem czosnkowym
Oliebollen – pączki holenderskie
Irlandia
OSSKiC
Creamy potato soup – ziemniaczana zupa kremowa z bekonem
Pork stew – gulasz wieprzowy podawany z zasmażaną kapustą
Rum muffins – rumowe muffinki z rodzynkami
Niemcy
OSSKiC
Spargelsuppe – zupa z białych szparagów
Currywurst – kiełbaski w sosie curry serwowane z ziemniaczanymi talarkami
Ingwerkekse – kruche ciasteczka imbirowe
Portugalia
OSSKiC
Canja – rosół z kury
Macarrão com abobrinha – makaron z cukinią posypany serem Serra da Vila
Mousse de morango – mus truskawkowy
Rumunia
OSSKiC
Ciorba de burta – flaki
Ciuperci umplute cu branza – pieczarki faszerowane bryndzą
Turtite de nuci – ciasteczka orzechowe
Rosja
Restauracja Quchnia Polska
Cалат из сельди (sałatka śledziowa) – tradycyjna sałatka z buraczkami i marynowanymi grzybami
Cолянка рыбная (soljanka, solanka rybna) – gęsta zupa z różnych gatunków ryb
Pierogarnia Stary Młyn
Pierogi z pieca podawane z dipem czosnkowym lub koperkowym:
Вареники с чечевицей (wareniki z soczewicą) – pierogi izbowe
Вареники с жареным мясом (wareniki z mięsem pieczonym) – pierogi rycerskie
Słowacja
Studio Kulinarne Piotr Kucharski, kucharze z Koszyc – Konrad Schönfeld i Jozef Kočiš
Baraní guláš – gulasz barani serwowany z kluseczkami maślanymi
Lokše – placuszki ziemniaczane na słodko nadziewane powidłami lub makiem
Ukraina
OSSKiC
Чинахи (czanachy) – gęsta zupa z fasolą i mięsem wołowym
М’ясо по гуцульськи (mięso po huculsku) – sznycelki wieprzowo-baranie z bryndzą
Млинці (bliny) – naleśniki drożdżowe serwowane z konfiturą
Węgry
OSSKiC
Csicseriborsó eves gombával – zupa z ciecierzycy z grzybami
Bográcsos csirkepaprikás – paprykarz z kurczaka w bograczu
Turós-kapros lepeny – tzw. szarlotka koprowa, czyli kruche ciasto z twarogiem i koprem
Wielka Brytania
Restauracja Kurna Chata
Cold pea and basil soup – chłodnik z zielonego groszku z dodatkiem świeżej bazylii i kwaśnej śmietany
Roastbeef sandwich – kanapka z rostbefem, sosem chrzanowym i rukwią wodną
Lemon curd tart – tarta cytrynowa
Włochy
Unilever Food Solutions
Caponata Toscana con pasta – pasta warzywna z cukinii, bakłażana i pomidorów serwowana z drobnym makaronem w ziołach
Crema con fragole al pepe – krem jogurtowy z truskawkami, miętą i kruszonym pieprzem