Europa na Widelcu 2014

Program Europy na Widelcu 2014

4 – 8 czerwca

Jarmark produktów i potraw europejskich i targi książki kulinarnej

10.00–21.00 Godziny otwarcia straganów

6 czerwca

Szaleństwo szparagowo-truskawkowe

16.00 Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
16.30 ABC dobrych truskawek i szparagów

  • smażenie konfitur
  • pokazy kulinarne
  • warsztaty pieczenia chleba
  • pojedynek mistrzów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski
  • zabawy z nagrodami
  • prezentacja jury I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska

19.00 Koncert krakowskiego zespołu Chluba

7 czerwca

Biesiada europejska

11.30 Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla
12.00 Parada kucharzy i przedstawienie szefów kuchni na scenie
12.30 Uroczyste otwarcie biesiady – prezentacja programu, menu i rozpoczęcie degustacji.

  • atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne i teatrzyk „Małe Mi”
  • zabawy z nagrodami
  • warsztaty pieczenia chleba

12.45 Prezentacja potraw regionalnych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
13.15 Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
13.30 Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
14.00 Prezentacja jury VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych
14.15 Koncert słowackiego zespołu Družina
15.00 Spacer po jarmarku i targach książki – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
15.30 Niespodzianka dla publiczności
16.00 Ogłoszenie wyników I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska i rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze danie z truskawek i szparagów organizowanego przez Cooklet
16.30 Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana
17.00 Pokaz gotowania przygotowany przez bloggerów kulinarnych
17.45 Ogłoszenie wyników VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych
18.00 Tort Europy na widelcu dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości!
19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką

Wydarzenia towarzyszące:

4 czerwca

„Fakty i mity kuchni dietetycznej” – warsztaty w Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu

5 czerwca

„Europa regionów. Polska regionów” – konferencja

14.00–16.00 Część 1. Kultura i tradycja

  1. Kuchnia jako element kultury.
  2. Kuchnia regionalna jako element tożsamości lokalnej.
  3. Kuchnie regionalne Polski.
  4. Dzieje kuchni dolnośląskiej.
  5. „Cudze chwalicie, swego nie znacie…” – produkty regionalne na co dzień.
  6. W lodówce bogatych i biednych Polaków – zwyczaje żywieniowe w rozwarstwionym społeczeństwie.

16.30–19.00 Część 2. Nowości i trendy

  1. „Chleba naszego powszedniego…”, czyli dlaczego chleb nie smakuje jak dawniej.
  2. „Każ przynieść wina mój Grzegorzu miły…” – prawne aspekty domowej produkcji alkoholu i kultura picia.
  3. Czy zdrowo może być smacznie, czy smacznie może być zdrowo?
  4. Wow, kuchnia show – programy kulinarne a zwyczaje żywieniowe.
  5. Jedzenie w sieci czy w sieci jedzenia.
  6. Kolekcjonerzy wrażeń – kuchnia molekularna.

6 – 7 czerwca

Strefa piwa –Browar Mieszczański – stoiska polskich  browarów regionalnych, minibrowarów  i browarów restauracyjnych oraz prezentacja piw Europy

6 czerwca

18.00 Warsztaty warzenia piwa
19.00 Koncert zespołu CPN
20.30 Premiera nowego piwa z browaru Doctor Brew
21.00 Koncert zespołu Freewolni

7 czerwca

17.00 Warsztaty warzenia piwa
17.30 Koncert zespołu Bellrock
19.00 Koncert zespołu ABSTA
19.30 Degustacja piw wytworzonych przez wrocławskich piwowarów
20.00 Co ty wiesz o piwie? – wykład Tomasza Kopyry

Menu Europy na Widelcu 2014

Andaluzja (Hiszpania)

OSSKiC

  • Gazpacho andaluz − zupa z surowych warzyw podawana na zimno
  • Albóndigas en salsa de tomate – lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym
Alentejo (Portugalia)

OSSKiC

  • Pezinhos de porco de Coentrada − potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą
  • Carne de porco à Alentejana − wieprzowina smażona z małżami
Brandenburgia (Niemcy)

OSSKiC

  • Spreewälder Mohnpielen − makowy deser à la pudding podawany z sosem owocowym
  • Kasseler Rippchen − pieczeń wieprzowa z kiszoną kapustą i ziemniakami
Dolny Śląsk (Polska)

HP Park Plaza

  • Bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiem
  • Pieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami
Morawy (Czechy)

Restauracja Bernard

  • Pivní polévka − zupa piwna
  • Nakládaný hermelín s tatarsou omáčkou − marynowany ser z sosem tatarskim podawany z żytnim chlebem
Peloponez (Grecja)

Restauracja Akropolis

  • Φακες (fakes) – zupa z soczewicy z czarnymi oliwkami podawana z chlebkiem pita
  • πιλάφι με γαρίδες (pilafi me garides) – potrawa z ryżu z krewetkami
Prowansja (Francja)

Good Food

  • Ratatouille − potrawka z warzyw
  • Charlotte −  szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy
Region Przydnieprowski (Ukraina)

Restauracja Kozacka Chatka

  • Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiem
  • Пиріжки із зеленим луком і яйцями (pierożki z zieloną cebulką i jajkami) − smażone pierożki z ciasta drożdżowego podawane ze śmietaną
  • Млинці з м’ясом (naleśniki z mięsem) − naleśniki z mąki pszenno-gryczanej podawane ze śmietaną
  • Сирники (syrnyky) − kotleciki z białego sera zalane słodkim śmietankowym sosem
Skania (Szwecja)

Quchnia Polska

  • Rödbetssallad − sałatka śledziowa z burakami
  • Köttbullar − kulki mięsne z żurawiną
Spisz (Słowacja)

Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego oraz Konrad Schönfeld i Tomislav Kožić

  • Bryndzowé pirohy − pierogi z bryndzą kraszone skwarkami
  • Spišská fazulova polievka − zupa fasolowa z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną
Sycylia (Włochy)

Art Hotel

  • Arancini di riso − kulki ryżowe nadziewane mozarellą
  • Caponata siciliana − potrawka z bakłażanów
Szkocja (Wielka Brytania)

OSSKiC

  • Toad in the Hole − kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego
  • Bread and Butter Pudding − pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej
Transylwania (Rumunia)

OSSKiC

  • Clatite brasovene cu carne – naleśniki z wieprzowiną
  • Balmoş – danie na bazie polenty i sera zapiekane w piecu
Tyrol (Austria)

OSSKiC

  • Brühe mit Leberknödel − rosół z knedlem wątrobianym
  • Rote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem
Żmudź (Litwa)

Unilever Food Solutions

  • Šaltibarščiai (chłodnik) − zupa na bazie jogurtu z botwinką podawana z czarnym chlebem z białym serem
  • Bulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami
Żupania Krapińsko-Zagorska (Chorwacja)

Restauracja Kurna Chata

  • Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicą
  • Zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera,

Galeria