cover-enw

Program Europy na Widelcu 2015

3-7 czerwca

Jarmark potraw, produktów regionalnych i targi książki kulinarnej „Książka na widelcu”

5-6 czerwca: Europa na widelcu

5 czerwca – Dzień dolnośląski
6 czerwca – Europejska biesiada
W programie m.in.:

  • parada kucharzy,
  • pokazy kulinarne Roberta Makłowicza,
  • warsztaty pieczenia chleba,
  • zabawy dla dzieci,
  • opowieści ichtiologów,
  • fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych,
  • konkursy na scenie (do wygrania m.in. bilety do podniebnej restauracji Dinner in the Sky, sprzęt Elektrolux, zaproszenia na kolację do Art Food, wyjazdy agroturystyczne w gminnie Radków),
  • rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych (5 czerwca),
  • VII Wrocławski Turniej Nalewek (5 czerwca).

Na festiwalowej scenie zagrali: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.

Imprezy towarzyszące

5 czerwca – Laboratorium smaku

5 czerwca – Konferencja na temat modnych diet

5-6 czerwca – działania „Season Magazyn”: wystawa, „Wyznawacz”, fotobudka

5-6 czerwca – działania magazynu „Kocioł”: wróżba z „Kotła”, zabawy dla dzieci, broszura

5-6 czerwca – Festiwal Piwa w Browarze Mieszczańskim

5–7 czerwca – Podniebna restauracja na placu Solnym

 

Menu Europy na Widelcu 2015

Wielka Brytania (Walia)

Restauracja Soczewka/Bernard

  • Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
  • Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną

Belgia (Walonia)

Restauracja LAS/ZUPA

  • Boulet a’la Liégeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege
  • Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
  • Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym

Chorwacja (Zagorie i Kvarner)

Restauracja Akropolis

  • Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
  • Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
  • Kroštule – kvarnerskie faworki
  • Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową

Cypr (Nikozja)

Unilever Food Solution

  • Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
  • Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu

Czechy (Morawy)

Restauracja Od kuchni

  • Česnečka – zupa czosnkowa
  • Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
  • Knedlíky – kluski na parze

Francja (Normandia)

Restauracja Kuchnia Marche

  • Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
  • Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
  • Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem

Grecja (Kreta)

Good Food Catering

  • Καρπούζι σαλάτα (karpoúzi saláta) – sałatka z arbuzem miętą i fetą
  • Μπακλαβάς (baklavás) – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów

Gruzja (Imeretia)

Studio Kulinarne Piotr Kucharski Piotr Kucharski i Giorgi Gartvelishvili

  • ხაჭაპური (chaczapuri) – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
  • ხარჩო (charczo) – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów

Hiszpania (Galicja)

Karczma u Michelle

  • Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
  • Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem

Niemcy (Westfalia)

OSSKiC

  • Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
  • Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Polska (Podlasie)

Restauracja Puchaczówka

  • Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
  • Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą

Szwajcaria (Gryzonia)

Pałac Brzeźno

  • Fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
  • Swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami

Szwecja (Smalandia)

Nelson Catering & Events

  • Kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
  • Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną

Ukraina (Lwów)

Bistro Kozacka Chatka

  • Холодник з раковими шийками (chołodnyk) – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
  • Млинці по львівськи (młynci po ukraińsku) – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
  • Гречаники  зі сливкою (hreczanyky) – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
  • Шия з капустою (szyja z kapustoju) – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym

Węgry (Puszta)

Hotel Art

  • Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
  • Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym

Włochy (Sardynia)

Hotel HP Park Plaza

  • Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
  • Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko

Galeria