Program Europy na Widelcu 2015
3-7 czerwca
Jarmark potraw, produktów regionalnych i targi książki kulinarnej „Książka na widelcu”
5-6 czerwca: Europa na widelcu
5 czerwca – Dzień dolnośląski
6 czerwca – Europejska biesiada
W programie m.in.:
- parada kucharzy,
- pokazy kulinarne Roberta Makłowicza,
- warsztaty pieczenia chleba,
- zabawy dla dzieci,
- opowieści ichtiologów,
- fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych,
- konkursy na scenie (do wygrania m.in. bilety do podniebnej restauracji Dinner in the Sky, sprzęt Elektrolux, zaproszenia na kolację do Art Food, wyjazdy agroturystyczne w gminnie Radków),
- rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych (5 czerwca),
- VII Wrocławski Turniej Nalewek (5 czerwca).
Na festiwalowej scenie zagrali: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.
Imprezy towarzyszące
5 czerwca – Laboratorium smaku
5 czerwca – Konferencja na temat modnych diet
5-6 czerwca – działania „Season Magazyn”: wystawa, „Wyznawacz”, fotobudka
5-6 czerwca – działania magazynu „Kocioł”: wróżba z „Kotła”, zabawy dla dzieci, broszura
5-6 czerwca – Festiwal Piwa w Browarze Mieszczańskim
5–7 czerwca – Podniebna restauracja na placu Solnym
Menu Europy na Widelcu 2015
Wielka Brytania (Walia)
Restauracja Soczewka/Bernard
- Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
- Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną
Belgia (Walonia)
Restauracja LAS/ZUPA
- Boulet a’la Liégeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege
- Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
- Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym
Chorwacja (Zagorie i Kvarner)
Restauracja Akropolis
- Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
- Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
- Kroštule – kvarnerskie faworki
- Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową
Cypr (Nikozja)
Unilever Food Solution
- Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
- Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu
Czechy (Morawy)
Restauracja Od kuchni
- Česnečka – zupa czosnkowa
- Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
- Knedlíky – kluski na parze
Francja (Normandia)
Restauracja Kuchnia Marche
- Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
- Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
- Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem
Grecja (Kreta)
Good Food Catering
- Καρπούζι σαλάτα (karpoúzi saláta) – sałatka z arbuzem miętą i fetą
- Μπακλαβάς (baklavás) – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów
Gruzja (Imeretia)
Studio Kulinarne Piotr Kucharski Piotr Kucharski i Giorgi Gartvelishvili
- ხაჭაპური (chaczapuri) – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
- ხარჩო (charczo) – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów
Hiszpania (Galicja)
Karczma u Michelle
- Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
- Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem
Niemcy (Westfalia)
OSSKiC
- Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
- Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą
Polska (Podlasie)
Restauracja Puchaczówka
- Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
- Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą
Szwajcaria (Gryzonia)
Pałac Brzeźno
- Fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
- Swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami
Szwecja (Smalandia)
Nelson Catering & Events
- Kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
- Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną
Ukraina (Lwów)
Bistro Kozacka Chatka
- Холодник з раковими шийками (chołodnyk) – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
- Млинці по львівськи (młynci po ukraińsku) – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
- Гречаники зі сливкою (hreczanyky) – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
- Шия з капустою (szyja z kapustoju) – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym
Węgry (Puszta)
Hotel Art
- Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
- Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym
Włochy (Sardynia)
Hotel HP Park Plaza
- Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
- Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko