Program festiwalu „Europa na widelcu”
Rynek, Wrocław
3 czerwca, Dzień wrocławski
Zaczynamy o 15.30, otwieramy kasy i zapraszamy do spróbowania kuchni Wrocławia
W programie:
-
premiera „Wrocławskiej książki kucharskiej”
-
zabawy z nagrodami i pokazy gotowania na scenie
-
konkurs na najlepszy produkt dolnośląski
-
warsztaty pieczenia specjału dawnego Wrocławia
-
animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
-
stoisko promujące Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
-
koncert zespołu Ŝanĝo
4 czerwca, Biesiada Europejskich Stolic Kultury
O 12.45 rozpoczynamy paradą kucharzy. Nieco wcześniej (o godzinie 11:00) ruszy sprzedaż cegiełek na 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury
Ponadto w programie:
-
specjalny klip upamiętniający rocznicę wolnych wyborów
-
gotowanie na scenie (wyjątkowi goście!)
-
warsztaty pieczenia chleba
-
konkursy z nagrodami
-
animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
-
koncert Backstage Acoustic
-
na finał tort i premierowy występ Wrocław Respect Orchestra
Imprezy towarzyszące
Rynek, Wrocław (1–5 czerwca)
W programie:
Muzeum Poczty i Telekomunikacji (3 czerwca)
O godz. 12.00 odbędzie się wernisaż wystawy „Europa od kuchni” – zaprezentowane zostaną znaczki pocztowe z serii Europa poświęcone gastronomii oraz fotografie wyłonione w konkursie zatytułowanym „Tropem europejskich smaków”, zorganizowanym przez Muzeum i Biuro Promocji Miasta i Turystyki we Wrocławiu.
pl. Solny (3–5 czerwca)
Podniebny poczęstunek na platformie Dinner in the Sky
(bilety można zakupić online i wygrać w konkursach na scenie)
Browar Mieszczański (4–5 czerwca)
4 czerwca od 14.00 do 22.00, a 5 czerwca od 11.00 do 18.00 Browar Mieszczański zaprasza na Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa
W programie:
-
koncerty (Banda Comunale)
-
iluminacje świetlne Claudi Reh
-
premiery piw z wrocławskiego browaru kontraktowego Sancti Lucas
5 czerwca w Browarze Mieszczańskim odbędzie się Food Design Expo, czyli plenerowe, otwarte warsztaty kulinarne i premierowa wystawa projektów dyplomowych studentów Food Design łódzkiej ASP.
Menu Wrocławia – Europejskiej Stolicy Kultury 2016
Współczesna kuchnia wrocławska to przede wszystkim kuchnia rodzinnej pamięci, często składająca się z wymieszanych, odległych tradycji kulinarnych. Ten fenomen znalazł odzwierciedlenie we „Wrocławskiej książce kucharskiej”, która powstała w ramach działań w Europejskiej Stolicy Kultury 2016 i z której pochodzą poniższe dania.
- Hubertówka na trójniaku – zupa z dziczyzny, grzybów i miodu pitnego (Maciej Dorosz i Robert Poliński)
- Makówki – polski deser (Maciej Dorosz i Robert Poliński)
- Gołąbki babci Karoli – gołąbki z kaszą jaglaną i ziemniakami (Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki)
- Żeberka zapiekane z kiszoną kapustą (Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki)
- Zapiekanka z wiosennej botwiny i koziego sera (Łukasz Kolibabka i Dariusz Kulczycki)
- Śląskie niebo – wieprzowina duszona z suszonymi owocami (Przemysław Bogucki)
Menu Europejskich Stolic Kultury
BelgiaBruksela (2000) Edward Jany |
Stoofvlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku Sjasliek met mint en aardbei/Brochettes avec des fraises et à la menthe – szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowej |
CzechyPraga (2000) Zbigniew Koźlik |
Svatební koláčky – drożdżowe bułeczki z nadzieniem Svíčková na smetaně – wołowina w sosie śmietanowym |
FrancjaAvignion (2000) Marcin Śliwa |
Tarte aux pommes – szarlotka prowansalska Flamiche aux poulet – tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem gruyere Ratatouille – gulasz warzywny z bakłażanem, cukinią, papryką, cebulą i pomidorami |
GrecjaAteny (1985) Servet Kovaci |
Mουσακάς (musaka) – zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa Γιαούρτι (jogurt mesika) – jogurt naturalny z figami |
HiszpaniaDonostia – San Sebastian (2016) Robert Grygiel |
Gazpacho – andaluzyjski chłodnik Camarón en español – krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat |
IrlandiaCork (2005) Damian Jeleń |
Porked Sausages with Colcannon – smażone kiełbaski wieprzowe podane z irlandzkim purée z ziemniaków Irish Beef Stew – gulasz wołowy z włoską kapustą Apple Crumble – gorące jabłka z kruszonką |
LitwaWilno (2009) Ołena Marciniak |
Cepelinai (cepelinai) – cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczku Koldūnai (koldunai) – rosół z kołdunami nadziewanymi surowym mięsem Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik na bazie maślanki i soku z buraków |
NiemcyEssen (2010) Grzegorz Pomietło |
Spargel mit Sauce Hollandaise – szparagi z sosem holenderskim Rheinischer Döppekooche mit Apfelmus – reńska babka ziemniaczana z kiełbasą serwowana z musem jabłkowym |
PolskaKraków (2000) Agnieszka Hajbura-Michałowska |
Flaki po krakowsku – gęsta zupa mięsna Maczanka krakowska – karkówka w sosie doprawionym kminkiem podawana w bułce |
PortugaliaLizbona (1994) Sebastian Witkowski |
Caldo verde – zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo Bacalhau com natas – suszony dorsz zapiekany w sosie śmietanowym |
RumuniaSybin (2007) Grzegorz Chmolowski |
Mititei – pikantne smażone kiełbaski podawane na puree fasoli Ciorbă – zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku |
SzwecjaSztokholm (1998) Sylwia Korzeniewska |
Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe Senapssill – śledzie w sosie musztardowo-miodowym Biff à la Lidström – kotleciki wołowe z dodatkiem kaparów i marynowanych buraków |
TurcjaStambuł (2010) Piotr Zieliński |
Imambayıldı – faszerowane bakłażany Baklava – bałkański deser |
WęgryPecz (2010) Tomasz Gotfryd |
Marhapörkölt – mięso duszone z papryką Tokaj Szörbet – sorbet na bazie tokaju |
Wielka BrytaniaLiverpool (2008) Damian Kogutiuk |
Pulled Pork Burger – burger z szarpaną wieprzowiną Cheesburger Soup – zupa burgerowa z mięsem wołowym na bazie sera cheddar |
WłochyBolonia (2000) Robert Poliński |
Tagliatelle alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim Tiramisù – deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą z kremem z serka mascarpone Sorbetto alla fragola – sorbet truskawkowy |
Menu of Europe on the Fork 2016
Galeria