citzlight111-nastrone

Program festiwalu „Europa na widelcu”

Rynek, Wrocław

3 czerwca, Dzień wrocławski

Zaczynamy o 15.30, otwieramy kasy i zapraszamy do spróbowania kuchni Wrocławia

W programie:

  • premiera „Wrocławskiej książki kucharskiej”
  • zabawy z nagrodami i pokazy gotowania na scenie
  • konkurs na najlepszy produkt dolnośląski
  • warsztaty pieczenia specjału dawnego Wrocławia
  • animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
  • stoisko promujące Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
  • koncert zespołu Ŝanĝo

4 czerwca, Biesiada Europejskich Stolic Kultury

O 12.45 rozpoczynamy paradą kucharzy. Nieco wcześniej (o godzinie 11:00) ruszy sprzedaż cegiełek na 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury

Ponadto w programie:

  • specjalny klip upamiętniający rocznicę wolnych wyborów
  • gotowanie na scenie (wyjątkowi goście!)
  • warsztaty pieczenia chleba
  • konkursy z nagrodami
  • animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
  • koncert Backstage Acoustic
  • na finał tort i premierowy występ Wrocław Respect Orchestra

Imprezy towarzyszące

Rynek, Wrocław (1–5 czerwca)

W programie:

Muzeum Poczty i Telekomunikacji (3 czerwca)

O godz. 12.00 odbędzie się wernisaż wystawy „Europa od kuchni” – zaprezentowane zostaną znaczki pocztowe z serii Europa poświęcone gastronomii oraz fotografie wyłonione w konkursie zatytułowanym „Tropem europejskich smaków”, zorganizowanym przez Muzeum i Biuro Promocji Miasta i Turystyki we Wrocławiu.

pl. Solny (3–5 czerwca)

Podniebny poczęstunek na platformie Dinner in the Sky

(bilety można zakupić online i wygrać w konkursach na scenie)

Browar Mieszczański (4–5 czerwca)

4 czerwca od 14.00 do 22.00, a 5 czerwca od 11.00 do 18.00 Browar Mieszczański zaprasza na Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa

W programie:

  • koncerty (Banda Comunale)
  • iluminacje świetlne Claudi Reh
  • premiery piw z wrocławskiego browaru kontraktowego Sancti Lucas

5 czerwca w Browarze Mieszczańskim odbędzie się Food Design Expo, czyli plenerowe, otwarte warsztaty kulinarne i premierowa wystawa projektów dyplomowych studentów Food Design łódzkiej ASP.

Menu Wrocławia – Europejskiej Stolicy Kultury 2016

Współczesna kuchnia wrocławska to przede wszystkim kuchnia rodzinnej pamięci, często składająca się z wymieszanych, odległych tradycji kulinarnych. Ten fenomen znalazł odzwierciedlenie we „Wrocławskiej książce kucharskiej”, która powstała w ramach działań w Europejskiej Stolicy Kultury 2016 i z której pochodzą poniższe dania.

Menu Europejskich Stolic Kultury

Belgia

Bruksela (2000)

Edward Jany

Stoofvlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku

Sjasliek met mint en aardbei/Brochettes avec des fraises et à la menthe – szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowej

Czechy

Praga (2000)

Zbigniew Koźlik

Svatební koláčky – drożdżowe bułeczki z nadzieniem

Svíčková na smetaně – wołowina w sosie śmietanowym

Francja

Avignion (2000)

Marcin Śliwa

Tarte aux pommes – szarlotka prowansalska

Flamiche aux poulet – tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem gruyere

Ratatouille – gulasz warzywny z bakłażanem, cukinią, papryką, cebulą i pomidorami

Grecja

Ateny (1985)

Servet Kovaci

Mουσακάς (musaka) – zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa

Γιαούρτι (jogurt mesika) – jogurt naturalny z figami

Hiszpania

Donostia – San Sebastian (2016)

Robert Grygiel

Gazpacho – andaluzyjski chłodnik

Camarón en español – krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat

Irlandia

Cork (2005)

Damian Jeleń

Porked Sausages with Colcannon – smażone kiełbaski wieprzowe podane z irlandzkim purée z ziemniaków

Irish Beef Stew – gulasz wołowy z włoską kapustą

Apple Crumble – gorące jabłka z kruszonką

Litwa

Wilno (2009)

Ołena Marciniak

Cepelinai  (cepelinai) – cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczku

Koldūnai (koldunai) – rosół z kołdunami nadziewanymi surowym mięsem

Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik na bazie maślanki i soku z buraków

Niemcy

Essen (2010)

Grzegorz Pomietło

Spargel mit Sauce Hollandaise – szparagi z sosem holenderskim

Rheinischer Döppekooche mit Apfelmus – reńska babka ziemniaczana z kiełbasą serwowana z musem jabłkowym

Polska

Kraków (2000)

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Flaki po krakowsku – gęsta zupa mięsna

Maczanka krakowska – karkówka w sosie doprawionym kminkiem podawana w bułce

Portugalia

Lizbona (1994)

Sebastian Witkowski

Caldo verde – zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo

Bacalhau com natas – suszony dorsz zapiekany w sosie śmietanowym

Rumunia

Sybin (2007)

Grzegorz Chmolowski

Mititei – pikantne smażone kiełbaski podawane na puree fasoli

Ciorbă – zupa o charakterystycznym kwaśnym smaku

Szwecja

Sztokholm (1998)

Sylwia Korzeniewska

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Senapssill – śledzie w sosie musztardowo-miodowym

Biff à la Lidström – kotleciki wołowe z dodatkiem kaparów i marynowanych buraków

Turcja

Stambuł (2010)

Piotr Zieliński

Imambayıldı – faszerowane bakłażany

Baklava – bałkański deser

Węgry

Pecz (2010)

Tomasz Gotfryd

Marhapörkölt – mięso duszone z papryką

Tokaj Szörbet – sorbet na bazie tokaju

Wielka Brytania

Liverpool (2008)

Damian Kogutiuk

Pulled Pork Burger – burger z szarpaną wieprzowiną

Cheesburger Soup – zupa burgerowa z mięsem wołowym na bazie sera cheddar

Włochy

Bolonia (2000)

Robert Poliński

Tagliatelle alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim

Tiramisù – deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą z kremem z serka mascarpone

Sorbetto alla fragola – sorbet truskawkowy

 

Menu of Europe on the Fork 2016

 

Galeria