citzlight111-nastrone

Program festiwalu „Europa na widelcu”

Dziewiąta edycja Europy na widelcu odbyła się między 31 maja a 4 czerwca zarówno w obrębie wrocławskiego Rynku, jak również w innych częściach miasta. Głównym dniem festiwalu był 3 czerwca – dzień wielkiej biesiady. Wspólnej uczcie o różnorodnych smakach wielu europejskich kuchni towarzyszyły liczne wydarzenia towarzyszące. Tego dnia na rynku odbyły się: warsztaty pieczenia chleba, zabawy dla dzieci z Minieurolandem, strefa miodu i kawy.

Rynek, Wrocław

3 czerwca, Dzień wrocławski

W programie:

12.15 Parada kucharzy
12.50 Rozpoczęcie wielkiej europejskiej uczty na rynku
12.50 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
14.15 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko przygotują potrawę z dziczyzny
16.40 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Michał Czekajło, szef kuchni Browaru Stu Mostów ugotują danie na bazie piwa
17.10 Gotowanie na scenie – szef kuchni Jerzy Sobieniak, promotor kampanii „Polska Smakuje Jakością” przygotuje potrawę z wieprzowiny wytwarzanej w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
17.40 Gotowanie na scenie – Przemek Bogucki, szef kuchni Active Hotel zaprezentuje przygotowanie fit-potraw
18.40 Pokaz parzenia kawy – Etno Cafe
19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017
19.15 Tort „Europy na widelcu”
20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Joao De Sousa (Portugalia),Yana Semerenko (Ukraina), Philip Fairweather (Wielka Brytania), Sam Alty (Nowa Zelandia), Keelah Rose Calloway (USA)

 

Menu festiwalu

Austria

Damian Jeleń

Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami podany z sałatką ziemniaczaną
Gefüllter Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną polana sosem pomidorowym
Heringssalat – sałatka śledziowa z ziemniakami

 Belgia

Edward Jany

Stoovlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku​
Cichorei op z’n Vlaams/Endives á la flamande – cykoria w szynce zapieczona z serem Gruyère pod beszamelem
Sjasliek met aardbei en asperges/Brochettes avec des fraises et aux asperges – szaszłyk z truskawek i szparagów polany czekoladą

 Chorwacja

Piotr Zieliński

Svinjska pisanica Stubica – mięso wieprzowe nadziewane śliwką serwowane z roladą chlebową
Kukuruzna zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera

 Czechy

Agnieszka Hajbura – Michałowska

Hovĕzi gulaš – gulasz wołowy na piwie
Bramborová polévka – krem ziemniaczany

 Francja

Henryk Pasternak

Soupe à l’oignon – zupa cebulowa
Tarte aux épinards – tarta ze szpinakiem
Crème brûlée – zapiekany deser serwowany z truskawkami

 Grecja

Servet Kovaci

Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego
Σπανακοπιτακια (spanakopitakia) – rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą podane z sosem tzatzyki
Μπακλαβάς (baklava) – deser z miodem i orzechami

 Hiszpania

Robert Grygiel

Pollo en espanol– kurczak serwowany z pomarańczą
Patatas alioli – smażone ziemniaki z sosem czosnkowym

 Holandia

Sebastian Witkowski

Hachee – potrawka z wołowiny podana z puree ziemniaczanym
Gevulde koeken – ciastka z pastą z migdałów

 Irlandia

Damian Kogutiuk

Puled Lamb – szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey podana w formie miniburgera
Apple Crumble – jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach

 Litwa

Przemysław Bogucki

Giros šaltsriubė – chłodnik na kwasie chlebowym
Jautiena žemaitiškai su kugeliu – duszona wołowina podana z babką ziemniaczaną

 Niemcy

Ołena Marciniak

Rostbratwurst – kiełbaski norymberskie z zielonym sosem
Bayrisch Kraut –kapusta kiszona po bawarsku
Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana

 Polska

Grzegorz Pomietło

Rolady wołowe
Gołąbki z kaszą gryczaną białą i grzybami
Sernik krakowski

 Portugalia

Adam Zieliński

Caldo verde – zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo
Bacalhau com natas – dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami
Pastéis de nata (Pastéis de Belém) – kruche babeczki z masą jajeczną

 Słowacja

Dariusz Łaźniewski

Bryndzowé pirohy – pierożki z bryndzą
Palačinky s syrom a malinami – naleśniki z serem i malinami

 Szwecja

Daniel Makuch

Bakad fläskkotlett – schab pieczony w miodzie podany z żurawiną
Fiskfärsbullar – pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku

 Węgry

Grzegorz Chmolowski

Gulyás à la Székely – gulasz segedyński
Hortobágyi húsos palacsinta – pikantne naleśniki
Fahéjas meggyleves – chłodnik wiśniowy

 Włochy

Dariusz Kulczycki

Bruschetta – pieczywo z pomidorami, pesto, oliwkami i pudrem z prosciutto crudo
Semifreddo – deser lodowy z sosem truskawkowym z Martini Rossato

 Wrocław

Zbigniew Koźlik

Filet z kaczki z salsą z buraka i śliwek
Piernik aromatyzowany herbatą lipową

Galeria