Program festiwalu „Europa na widelcu”
Dziewiąta edycja Europy na widelcu odbyła się między 31 maja a 4 czerwca zarówno w obrębie wrocławskiego Rynku, jak również w innych częściach miasta. Głównym dniem festiwalu był 3 czerwca – dzień wielkiej biesiady. Wspólnej uczcie o różnorodnych smakach wielu europejskich kuchni towarzyszyły liczne wydarzenia towarzyszące. Tego dnia na rynku odbyły się: warsztaty pieczenia chleba, zabawy dla dzieci z Minieurolandem, strefa miodu i kawy.
Rynek, Wrocław
3 czerwca, Dzień wrocławski
W programie:
12.15 Parada kucharzy
12.50 Rozpoczęcie wielkiej europejskiej uczty na rynku
12.50 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
14.15 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko przygotują potrawę z dziczyzny
16.40 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Michał Czekajło, szef kuchni Browaru Stu Mostów ugotują danie na bazie piwa
17.10 Gotowanie na scenie – szef kuchni Jerzy Sobieniak, promotor kampanii „Polska Smakuje Jakością” przygotuje potrawę z wieprzowiny wytwarzanej w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
17.40 Gotowanie na scenie – Przemek Bogucki, szef kuchni Active Hotel zaprezentuje przygotowanie fit-potraw
18.40 Pokaz parzenia kawy – Etno Cafe
19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017
19.15 Tort „Europy na widelcu”
20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Joao De Sousa (Portugalia),Yana Semerenko (Ukraina), Philip Fairweather (Wielka Brytania), Sam Alty (Nowa Zelandia), Keelah Rose Calloway (USA)
Menu festiwalu
Galeria