Program festiwalu „Europa na widelcu”
Dziesiąta edycja Europy na widelcu odbyła się między 30 maja a 4 czerwca zarówno w obrębie wrocławskiego Rynku. Głównym dniem festiwalu był 2 czerwca – dzień wielkiej biesiady. Jak zwykle festiwal rozpoczął się otwarciem jarmarku produktów regionalnych. Podczas tej edycji wyjątkowo zorganizowaliśmy też Kulinarny Dzień Dziecka oraz Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności, którym uczciliśmy rocznicę wydarzeń 4 czerwca 1989r. Równolegle przy Hali Stulecia odbywał się też Piknik Wolności, a w Browarze Mieszczańskim – dwudniowa Inwazja Food Trucków i Zacnego Piwa.
Rynek, Wrocław
30 maja – 3 czerwca (środa–niedziela)
Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych
1 czerwca (piątek)
g. 16.00 – 19.00 Spotkanie wykładowo-warsztatowe z cyklu „Wrocławskie Spotkania Nalewkowe” (plac Solny, budynek Starej Giełdy)
2 czerwca (sobota)
Główny dzień festiwalu – Biesiada europejska (Rynek)
Program wydarzeń na scenie*
12.30 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski
12.45 Parada kucharzy
13.00 Prezentacja zespołów kucharskich
13.15 Oficjalne otwarcie festiwalu – Robert Makłowicz
13.20 Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
13.45 Występ zespołu University of Wroclaw Orchestra – unikatowego przykładu studenckiej integracji międzykulturowej
14.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky
14.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz
14.50 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky
15.00 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem
15.45 Robert Makłowicz z kamerą na jarmarku
16.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky
16.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz
17.00 Konkurs dla publiczności
17.10 Gotowanie na scenie – Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję nie marnuję. Resztki na stół.”
17.30 Wręczenie certyfikatów Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
17.40 Gotowanie na scenie – pokaz lodowy – Rafael Derosa, ambasador smaków słonecznej Italii w Polsce i przyjaciel lodziarni Tony
18.00 Koncert Joao De Sousa z Portugalii, muzyka mieszkającego we Wrocławiu
18.30 Konkurs dla publiczności – „Leć z Wro” (rozstrzygnięcie konkursu Air France)
18.40 Pokaz – wina i sery dolnośląskie
19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2018 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2018
19.15 Tort Europy na widelcu
19.30 „Leć z Wro” – quiz Portu Lotniczego
20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Natalia Lubrano, Paweł Gołębski i gwiazda wieczoru Kayha
22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie
* Podane godziny mają charakter orientacyjny i w związku z dużą dynamiką wydarzeń na scenie mogą ulec przesunięciu.
1, 2 czerwca (piątek, sobota)
Dinner in the Sky – podniebna restauracja (pl. Solny)
4 czerwca (poniedziałek)
g. 13.30 – 20.00 Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności (Rynek)
Menu festiwalu
AustriaEdward Jany, |
Tafelspitz – sztuka mięsa wołowego gotowana w warzywach podana z sosem chrzanowym (alergeny: 3,7,9) Fiakergulasch – gulasz z pręgi wołowej serwowany tradycyjnie z jajkiem, parówką i ogórkiem konserwowym (alergeny: 1, 3, 10) Schnitzel Wiener Art – przygotowywane „na żywo” panierowane sznycle z polędwicy wieprzowej podane z cząstką cytryny na liściu sałaty (alergeny: 1, 3) Sachertorte – tort czekoladowy podany z kleksem bitej śmietany (alergeny: 1, 3, 7) |
BelgiaŁukasz Kolibabka, Ryszard Konieczka |
Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany ze śliwkami w herbacie i porto (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8) Kabeljauw zoet / Cabillaud sucré aux tomates rôties – dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi (alergeny: 1, 4, 9, 14) Balletjes in tomatensaus / Boulettes de viande à la sauce tomate – pulpety w sosie pomidorowym (alergeny: 1, 3, 6, 9, 10, 13) Chocolate Mousse (Belgian Skirting) / Mousse au chocolat (Belgian Skirting) – mus czekoladowy (alergeny: 1, 3, 6, 7) |
FrancjaDamian Jeleń, Grzegorz Chmolowski |
Boeuf Bourguignon – wołowina po bungurdzku (alergeny: 1, 6, 9, 10, 12, 13) Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek (alergeny: 1, 3, 6, 7, 9, 10, 12, 13) Casserole – zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i ciecierzycą (alergeny: 1, 3, 6, 9, 10, 13) Moules en sauce crémeuse carotte – małże w kremowym sosie z marchwią (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8) Crème brûlée au chocolat blanc – zapiekany deser z białą czekoladą (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8) Café liégeois – kawa mrożona z lodami (alergeny: 1, 7) |
GrecjaKacper Dyś, |
Avgolemono soupa (Αυγολέμονο σουπά) – rosół cytrynowy z makaronem orzo (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13) Spetsofai (Σπετσοφαι με λουκάνικα) – gulasz z papryki i greckiej kiełbasy (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13) Gemista (Γεμιστά) – zapiekany pomidor faszerowany kaszą i warzywami oraz zapiekana papryka faszerowana serem feta (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13) Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο) – mleczny deser z kaszy manny z brzoskwiniami (alergeny: 1, 7) |
NiemcyTomasz Harendarz, Grzegorz Korzeniewski |
Bayerische Schweinshaxe – golonka po bawarsku serwowana z kiszoną kapustą, pieczywem i musztardą (alergeny: 1, 9, 10, 12, 13) Berliner Luft – deser malinowy (alergeny: 1, 7) Currywurst – kiełbaska w sosie curry serwowana z frytkami (alergeny: 1, 2, 6, 9, 10, 12, 13) Gedeckter Apfelkuchen – szarlotka z kruszonką i lukrem (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8) |
NorwegiaPiotr Zieliński |
Fiskekaker – placuszki rybne (alergeny: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 13, 14) Bergensk fiskesuppe – norweska zupa rybna (alergeny: 1, 2, 4, 6, 9, 10, 13, 14) Fårikål – baranina z kapustą (alergeny: 1, 6, 7, 9, 10, 13) |
RumuniaRobert Grygiel |
Sarmele – rumuńskie gołąbki (alergeny: 1, 6, 7, 9, 10, 13) Metitei (Mici) – mięsne wałeczki z grilla (alergeny: 9, 10, 13) |
SzwecjaPrzemysław Bogucki |
Fisksoppa – zupa rybna z krewetkami podana z chrupiącym pieczywem (alergeny: 1, 2, 4, 6, 9, 10, 13, 14) Biff à la Lindström – befsztk serwowany z ziemniakami hasselback i kwaśną śmietaną (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10, 13) |
Wielka BrytaniaAgnieszka Hajbura-Michałowska, Damian Kogutiuk |
Pudding – tradycyjny deser podany z kremem z goździków (alergeny: 1, 3, 6, 7) Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych podana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku (alergeny: 1, 9, 10, 13) Pulled pork – burger z szarpaną wieprzowiną serwowany z sosem majonezowo-musztardowym w pszennej bułce (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10, 12, 13) English breakfast – potrawka z fasoli i wędzonego boczku (alergeny: 1, 6, 9, 10, 13) |
WłochyKarol Kuc, Dariusz Kulczycki, Sebastian Witkowski |
Semifreddo – tradycyjny deser z krokantem orzechowo-migdałowym i coulis truskawkowym z martini rosato (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12) Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany z zieloną herbatą i ziarnami granatu (alergeny: 1, 3, 7) Ciabatta di Maiale – kanapka z prosięciem i suszonymi pomidorami (alergeny: 1, 9, 10, 13) Caponata Bruschetta – grzanka z bakłażanem, cukinią, oliwkami, pomidorami, kaparami i parmezanem (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13) |
Dolny ŚląskZbigniew Koźlik, |
Chłodnik po wrocławsku szyjkami rakowymi (alergeny: 2, 3, 7, 9, 10, 13, 14) Śląskie niebo w gębie (alergeny: 6, 10, 12) Wołowina sudecka duszona w winie podana z sosem piernikowym i knedlami z kaszy gryczanej (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13) Sałata z serem ślubowskim z czarnuszką i szparagami podana z winegretem z olejem lnianym i pokrzywą (alergeny: 7, 8) Deser niespodzianka od Hotelu Art (alergeny:3, 7) |
Lista alergenów dostępna poniżej oraz przy kasach Europy na widelcu (w trakcie trwania biesiady).
Galeria