citzlight111-nastrone

Program festiwalu „Europa na widelcu”

Dziesiąta edycja Europy na widelcu odbyła się między 30 maja a 4 czerwca zarówno w obrębie wrocławskiego Rynku. Głównym dniem festiwalu był 2 czerwca – dzień wielkiej biesiady. Jak zwykle festiwal rozpoczął się otwarciem jarmarku produktów regionalnych. Podczas tej edycji wyjątkowo zorganizowaliśmy też Kulinarny Dzień Dziecka oraz Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności, którym uczciliśmy rocznicę wydarzeń 4 czerwca 1989r. Równolegle przy Hali Stulecia odbywał się też Piknik Wolności, a w Browarze Mieszczańskim – dwudniowa Inwazja Food Trucków i Zacnego Piwa.

Rynek, Wrocław

30 maja – 3 czerwca (środa–niedziela)
Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych

1 czerwca (piątek)          
g. 16.00 – 19.00    Spotkanie wykładowo-warsztatowe z cyklu „Wrocławskie Spotkania Nalewkowe” (plac Solny, budynek Starej Giełdy)

2 czerwca (sobota)
Główny dzień festiwalu – Biesiada europejska (Rynek)

Program wydarzeń na scenie*

12.30 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski

12.45 Parada kucharzy

13.00 Prezentacja zespołów kucharskich

13.15 Oficjalne otwarcie festiwalu –  Robert Makłowicz

13.20 Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw

13.45 Występ zespołu University of Wroclaw Orchestra – unikatowego przykładu studenckiej integracji międzykulturowej

14.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky

14.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz

14.50 Konkurs  dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky

15.00 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem

15.45 Robert Makłowicz z kamerą na jarmarku

16.15 Konkurs dla publiczności – m.in. Dinner in the Sky

16.30 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz

17.00 Konkurs dla publiczności

17.10 Gotowanie na scenie – Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję nie marnuję. Resztki na stół.”

17.30 Wręczenie certyfikatów Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

17.40 Gotowanie na scenie – pokaz lodowy – Rafael Derosa, ambasador smaków słonecznej Italii w Polsce i przyjaciel lodziarni Tony

18.00 Koncert Joao De Sousa z Portugalii, muzyka mieszkającego we Wrocławiu

18.30 Konkurs dla publiczności – „Leć z Wro” (rozstrzygnięcie konkursu Air France)

18.40 Pokaz –  wina i sery dolnośląskie

19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2018 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2018

19.15  Tort Europy na widelcu

19.30  „Leć z Wro” – quiz Portu Lotniczego

20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Natalia Lubrano, Paweł Gołębski i gwiazda wieczoru Kayha

22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie

* Podane godziny mają charakter orientacyjny i w związku z dużą dynamiką wydarzeń na scenie mogą ulec przesunięciu.

1, 2 czerwca (piątek, sobota)
Dinner in the Sky – podniebna restauracja (pl. Solny)

4 czerwca (poniedziałek)
g. 13.30 – 20.00    Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności  (Rynek)

 

Menu festiwalu

 

Austria

Edward Jany,
Daniel Makuch

Tafelspitz – sztuka mięsa wołowego gotowana w warzywach podana z sosem chrzanowym (alergeny: 3,7,9)

Fiakergulasch – gulasz z pręgi wołowej serwowany tradycyjnie z jajkiem, parówką i ogórkiem konserwowym (alergeny: 1, 3, 10)

Schnitzel Wiener Art – przygotowywane „na żywo” panierowane sznycle z polędwicy wieprzowej podane z cząstką cytryny na liściu sałaty (alergeny: 1, 3)

Sachertorte – tort czekoladowy podany z kleksem bitej śmietany (alergeny: 1, 3, 7)

 Belgia

Łukasz Kolibabka, Ryszard Konieczka

Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany ze śliwkami w herbacie i porto (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8)

Kabeljauw zoet / Cabillaud sucré aux tomates rôties – dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi (alergeny: 1, 4, 9, 14)

Balletjes in tomatensaus / Boulettes de viande à la sauce tomate – pulpety w sosie pomidorowym (alergeny: 1, 3, 6, 9, 10, 13)

Chocolate Mousse (Belgian Skirting) / Mousse au chocolat (Belgian Skirting) – mus czekoladowy (alergeny: 1, 3, 6, 7)

Francja

Damian Jeleń, Grzegorz Chmolowski

Boeuf Bourguignon – wołowina po bungurdzku (alergeny: 1, 6, 9, 10, 12, 13)

Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek (alergeny: 1, 3, 6, 7, 9, 10, 12, 13)

Casserole – zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i ciecierzycą (alergeny: 1, 3, 6, 9, 10, 13)

Moules en sauce crémeuse carotte – małże w kremowym sosie z marchwią (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8)

Crème brûlée au chocolat blanc – zapiekany deser z białą czekoladą (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8)

Café liégeois – kawa mrożona z lodami (alergeny: 1, 7)

 Grecja

Kacper Dyś,
Servet Kovaci

Avgolemono soupa (Αυγολέμονο σουπά) – rosół cytrynowy z makaronem orzo (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13)

Spetsofai (Σπετσοφαι με λουκάνικα) – gulasz z papryki i greckiej kiełbasy (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13)

Gemista (Γεμιστά) – zapiekany pomidor faszerowany kaszą i warzywami oraz zapiekana papryka faszerowana serem feta (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13)

Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο) – mleczny deser z kaszy manny z brzoskwiniami (alergeny: 1, 7)

 Niemcy

Tomasz Harendarz, Grzegorz Korzeniewski

Bayerische Schweinshaxe – golonka po bawarsku serwowana z kiszoną kapustą, pieczywem i musztardą (alergeny: 1, 9, 10, 12, 13)

Berliner Luft – deser malinowy (alergeny: 1, 7)

Currywurst – kiełbaska w sosie curry serwowana z frytkami (alergeny: 1, 2, 6, 9, 10, 12, 13)

Gedeckter Apfelkuchen – szarlotka z kruszonką i lukrem (alergeny: 1, 3, 6, 7, 8)

 Norwegia

Piotr Zieliński

Fiskekaker – placuszki rybne (alergeny: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 13, 14)

Bergensk fiskesuppe – norweska zupa rybna (alergeny: 1, 2, 4, 6, 9, 10, 13, 14)

Fårikål – baranina z kapustą (alergeny: 1, 6, 7, 9, 10, 13)

 Rumunia

Robert Grygiel

Sarmele – rumuńskie gołąbki (alergeny: 1, 6, 7, 9, 10, 13)

Metitei (Mici) – mięsne wałeczki z grilla (alergeny: 9, 10, 13)

 Szwecja

Przemysław Bogucki

Fisksoppa – zupa rybna z krewetkami podana z chrupiącym pieczywem (alergeny: 1, 2, 4, 6, 9, 10, 13, 14)

Biff à la Lindström – befsztk serwowany z ziemniakami hasselback i kwaśną śmietaną (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10, 13)

 Wielka Brytania

Agnieszka Hajbura-Michałowska, Damian Kogutiuk

Pudding – tradycyjny deser podany z kremem z goździków (alergeny: 1, 3, 6, 7)

Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych podana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku (alergeny: 1, 9, 10, 13)

Pulled pork – burger z szarpaną wieprzowiną serwowany z sosem majonezowo-musztardowym w pszennej bułce (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10, 12, 13)

English breakfast – potrawka z fasoli i wędzonego boczku (alergeny: 1, 6, 9, 10, 13)

 Włochy

Karol Kuc, Dariusz Kulczycki, Sebastian Witkowski

Semifreddo – tradycyjny deser z krokantem orzechowo-migdałowym i coulis truskawkowym z martini rosato (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12)

Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany z zieloną herbatą i ziarnami granatu (alergeny: 1, 3, 7)

Ciabatta di Maiale – kanapka z prosięciem i suszonymi pomidorami (alergeny: 1, 9, 10, 13)

Caponata Bruschetta – grzanka z bakłażanem, cukinią, oliwkami, pomidorami, kaparami i parmezanem (alergeny: 1, 7, 9, 10, 13)

 Dolny Śląsk

Zbigniew Koźlik,
Grzegorz Pomietło

Chłodnik po wrocławsku szyjkami rakowymi (alergeny: 2, 3, 7, 9, 10, 13, 14)

Śląskie niebo w gębie (alergeny: 6, 10, 12)

Wołowina sudecka duszona w winie podana z sosem piernikowym i knedlami  z kaszy gryczanej (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13)

Sałata z serem ślubowskim z czarnuszką i szparagami podana z winegretem z olejem lnianym i pokrzywą (alergeny: 7, 8)

Deser niespodzianka od Hotelu Art (alergeny:3, 7)

Lista alergenów dostępna poniżej oraz przy kasach Europy na widelcu (w trakcie trwania biesiady).

Sprawdź listę alergenów >>

Galeria