11. edycja festiwalu Europa na widelcu odbyła się między 29 maja a 2 czerwca. Upłynęła pod znakiem świętowania 30. rocznicy częściowo wolnych wyborów z 1989 roku. Podczas biesiady na wrocławskim Rynku zaserwowano potrawy z 15 krajów, na których losy wpływ miały polskie wybory z 1989 roku oraz tych, których najnowsze dzieje były niejako antytezą wybranej przez Polaków drogi kompromisu i stopniowego dochodzenia do wolności.

Festiwal to także szereg wydarzeń towarzyszących. W tym roku do Europy na widelcu przyłączyły się wrocławskie muzea: Narodowe i Miejskie, a także wrocławski Dworzec Główny PKP. Ponadto była z nami Miejska Biblioteka Publiczna, Browar Mieszczański, Dinner In the Sky, a wielbiciele dobrego kina mogli wybierać z bogatego repertuaru Filmowej Europy na widelcu.

PROGRAM WYDARZEŃ FESTIWALOWYCH

29 maja – 2 czerwca (środa – niedziela)

Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych

31 maja (piątek)

spotkanie wykładowo-warsztatowe z cyklu Wrocławskie Spotkania Nalewkowe,

spotkanie z Dorotą Koczanowicz, autorką książki „Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki”, gość specjalny: Robert Makłowicz, Muzeum Teatru, pl. Wolności 7A

1 czerwca (sobota)

spotkanie degustacyjne Najciekawsze wina Dolnego Śląska, Rynek 16/17 (restauracja Akropolis, rezerwacja miejsca na stronie www.EnWdegustacja.evenea.pl)

1 czerwca (sobota)

Główny dzień festiwalu – Biesiada europejska

  • degustacja dań z 15 krajów Europy
  • atrakcje z okazji Dnia Dziecka (m.in. warsztaty kulinarne dla najmłodszych Akademii Młodego Kucharza, koło fortuny, fotobudka)
  • pokazy kulinarne, występy na scenie, konkursy
  • tort dla wrocławian
  • wieczór największych klasyków polskiej muzyki rozrywkowej w interpretacji artystów młodego pokolenia: Natalii Widuto, Natalii Lubrano i Bartka Deryło. A na deser „Sen o Dolinie” i kilka innych przebojów z samym Krzysztofem Cugowskim oraz orkiestrą Dziubek Band pod kierunkiem Mariusza Dziubka.

31 maja – 1 czerwca (piątek – sobota)

Dinner in the Sky – podniebna restauracja, pl. Solny (bilety do nabycia na stronie www.dinnerinthesky.info)

31 maja – 1 czerwca (piątek – sobota)

Dzień dziecka z Miejską Biblioteką Publiczną we Wrocławiu (szczegóły i zapisy na stronie www.biblioteka.wroc.pl)

31 maja (piątek), spotkania autorskie w czterech filiach Miejskiej Biblioteki Publicznej we Wrocławiu

31 maja/1 czerwca (piątek/sobota)19.00–8.00 Kulinarna Noc w Bibliotece, czyli wieczorno-nocne zabawy dla dzieci w wieku 7–10 lat, Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama, Filia nr 11 MBP we Wrocławiu, ul. Krzywoustego 286

1 czerwca (sobota) 12.00–14.00 mobilna gra miejska „Dokąd jedziesz, Paddingtonie”, w budynku dworca PKP Wrocław Główny oraz w Filii nr 12 MBP we Wrocławiu mieszczącej się na I piętrze dworca, ul. Piłsudskiego 105

1 czerwca 2019 (sobota) 11.00–12.00 „Zdrowe batony i spółka” – warsztaty dla dzieci z Kasią Gubałą, w Centrum Innowacji Przejście (ul. Świdnicka 19 – Przejście Świdnickie)

1–2 czerwca (sobota – niedziela)

Przegląd filmów kulinarnych Filmowa Europa na widelcu w kinie Nowe Horyzonty oraz kolacja w Hotelu Monopol inaugurująca akcję Menu Wolności

1–2 czerwca (sobota – niedziela)

Europejski StrEAT – strefa piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim, ul. Hubska 44-48

Warsztaty w Muzeum Miejskim Wrocławia i Muzeum Narodowym we Wrocławiu

1 czerwca (sobota) warsztaty Przy królewskim stole, Pałac Królewski – Muzeum Historyczne, oddział Muzeum Miejskiego Wrocławia, ul. Kazimierza Wielkiego 35

2 czerwca (niedziela) wykład „Historia jednego przedmiotu, czyli znaczenie widelca w europejskiej zastawie stołu w średniowieczu i wczesnej nowożytności”, Muzeum Archeologiczne, oddział Muzeum Miejskiego Wrocławia, ul. Cieszyńskiego 9

2 czerwca (niedziela) Muzeum Etnograficzne, oddział Muzeum Narodowego we Wrocławiu, ul. R. Traugutta 111-113

10.00–11.00 I grupa i 14.00–15.00 II grupa warsztaty Bartnicy i pszczelarze

10.00-16.00 zwiedzanie wystawy stałej „Dolnoślązacy. Pamięć, kultura, tożsamość” z przewodnikiem oraz specjalnej miniekspozycji przygotowanej na festiwal

11.00–16.00 warsztaty piernikarskie

2 czerwca (niedziela)

Dzień Dziecka na Dworcu Głównym, ul. J. Piłsudskiego 105

Menu festiwalu Europa na widelcu 2019:

BOŚNIA I HERCEGOWINA

Rafał Kasprzycki

Ćevapi – tradycyjne kiełbaski z grilla (alergeny: 1, 3, 7, 9);

rodzaj mięsa: mięso mielone – baranina z wołowiną

Burek sa mesom – placek nadziewany mięsem (alergeny: 1, 3, 7)

rodzaj mięsa: mięso mielone – baranina z wołowiną

BUŁGARIA

Przemysław Bogucki

Гювеч (gjuwecz) – gulasz mięsny podawany z ryżem (alergeny: 1, 7)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy (alergeny: 7, 8); danie wegetariańskie

CHORWACJA

Piotr Zieliński

Zagorska juha – tradycyjna zupa z regionu Zagorjie (alergeny: 1, 9)

rodzaj mięsa: wywar mięsny

Crni rižot od sipe – czarne risotto z kałamarnicą (alergeny: 1, 2, 4, 7, 9, 14); owoce morza

Kotlovina – tradycyjny mięsny specjał (alergeny: 1, 9)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe i drobiowe

CZARNOGÓRA

Damian Kogutiuk

Pljeskavica – kotlet z mięsa mielonego pieczony na grillu podany w pszennej bułce (alergeny: 1, 3, 7, 11)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowo-wołowe

Palačinki – naleśniki z powidłami figowo-gruszkowymi (alergeny: 1, 3, 7, 11) danie wegetariańskie

CZECHY

Patryk Łyszkiewicz

Nakládaný hermelín – marynowany w oleju z ziołami ser typu camembert (alergeny: 7) danie wegetariańskie

Utopence – ostre parówki marynowane w zalewie octowej (alergeny: 7, 3, 9, 10)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

Hovězí guláš – gulasz wołowy na piwie podany z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 10)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

ESTONIA

Tomasz Sochacki

Mulgikapsad – danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej, boczku i kaszy jęczmiennej (alergeny: 1)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe (boczek)

LITWA

Ryszard Konieczka

Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik z młodej botwiny (alergeny: 3, 7) danie wegetariańskie

Cepelinai (cepelinai) – cepeliny z wieprzowiną (alergeny: 1, 7)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

ŁOTWA

Tomasz Sochacki

Karbonade – kotlet z mięsa wieprzowego podany z marchewką i groszkiem (alergeny: 1, 3, 7)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

MACEDONIA

Servet Kovaci

Tavče gravče – fasola z mięsem zapiekana w sosie pomidorowo-paprykowym (alergeny: 1)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

Sarma – liście kiszonej kapusty faszerowane mięsem i ryżem (alergeny: 1, 3)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowo-wołowe

NIEMCY

Daniel Makuch

Frikadellen in Käsesoße – zraz mięsny z sosie serowym ze szparagami (alergeny: 1, 3, 7)

rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe

Bayerischer Schweinhaxen – golonka w piwie (alergeny: 1, 9)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe (golonka)

POLSKA

Grzegorz Pomietło

Zbigniew Koźlik

Gołąbki tradycyjne (alergeny: 7, 9)

rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe

Gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką (brak alergenów) danie wegańskie

Pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru (alergeny: 7)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

Bigos staropolski (alergeny: 1, 9 ,10, 12)

rodzaj mięsa: mieszanka mięs

SERBIA

Kacper Dyś

Ćevapčići – kiełbaski z grilla podane w chlebku lepinja (alergeny: 1, 3)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

Burek za sirom – placek nadziewany białym serem podany z ayranem (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie

SŁOWACJA

Grzegorz Chmolowski

Guláš z kotle – gulasz wołowy z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 7, 9)

rodzaj mięsa: mięso wołowe

Bryndzové pirohy – pierogi z bryndzą (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie

SŁOWENIA

Damian Jeleń

Bujta repa – potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą i kaszą jaglaną (alergeny: 1, 6, 9)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

Prekmurski bograč – gulasz z kluseczkami ziemniaczanymi (alergeny: 1, 6, 9)

rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe

UKRAINA

Krystyna Marynowska

Борщ украинский (barszcz ukraiński) – zupa z czerwonych buraków ze śmietaną i słoniną (alergeny: 1, 7, 9, 11)

rodzaj mięsa: wywar mięsny, mięso wieprzowe (słonina)

Котлета по київськи (kotlet po kijowsku) – rolada z piersi kurczaka nadziewana masłem ziołowym (alergeny: 1, 3, 6, 7, 9, 10, 11)

rodzaj mięsa: mięso drobiowe

Вареники (wareniki) – pierogi z mięsem i cebulą (alergeny: 1, 3, 7, 8, 10)

rodzaj mięsa: mięso wieprzowe

UNIA NA DESER

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Sandra Pipiek

Panna cotta z musem z truskawek (alergeny: 3, 6, 7)

Szarlotka (alergeny: 1, 3, 7)

Baklawa (alergeny: 1, 3, 5, 6, 8, 11)

Tiramisu (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10)

Rogaliki migdałowe (alergeny: 1, 3, 5, 7, 8)

Ciasto miodowe Marlenka (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 11)

Minipavlova z owocami, kremem z wanilią, musem truskawkowym lub czekoladą (alergeny: 3, 7)

Tartaletki na kruchym cieście z czekoladą, kremem lemon curd i owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12)

Serniczki cytrynowo-limonkowe na spodzie brownie z owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12)

Petit four w kruchej babeczce z musem czekoladowym, makaronikiem francuskim z masłem orzechowym i popcornem (alergeny: 1, 3, 8, 5, 12)

Lizaki z czekoladowego ciasta z nutellą i orzeszkami, w ciemnej i białej czekoladzie (alergeny: 1, 3, 8, 7, 12)

Lista alergenów dostępna poniżej:

Sprawdź listę alergenów >>