11. edycja festiwalu Europa na widelcu odbyła się między 29 maja a 2 czerwca. Upłynęła pod znakiem świętowania 30. rocznicy częściowo wolnych wyborów z 1989 roku. Podczas biesiady na wrocławskim Rynku zaserwowano potrawy z 15 krajów, na których losy wpływ miały polskie wybory z 1989 roku oraz tych, których najnowsze dzieje były niejako antytezą wybranej przez Polaków drogi kompromisu i stopniowego dochodzenia do wolności.
Festiwal to także szereg wydarzeń towarzyszących. W tym roku do Europy na widelcu przyłączyły się wrocławskie muzea: Narodowe i Miejskie, a także wrocławski Dworzec Główny PKP. Ponadto była z nami Miejska Biblioteka Publiczna, Browar Mieszczański, Dinner In the Sky, a wielbiciele dobrego kina mogli wybierać z bogatego repertuaru Filmowej Europy na widelcu.
PROGRAM WYDARZEŃ FESTIWALOWYCH
29 maja – 2 czerwca (środa – niedziela)
Jarmark europejskich i dolnośląskich produktów regionalnych
31 maja (piątek)
spotkanie wykładowo-warsztatowe z cyklu Wrocławskie Spotkania Nalewkowe,
spotkanie z Dorotą Koczanowicz, autorką książki „Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki”, gość specjalny: Robert Makłowicz, Muzeum Teatru, pl. Wolności 7A
1 czerwca (sobota)
spotkanie degustacyjne Najciekawsze wina Dolnego Śląska, Rynek 16/17 (restauracja Akropolis, rezerwacja miejsca na stronie www.EnWdegustacja.evenea.pl)
1 czerwca (sobota)
Główny dzień festiwalu – Biesiada europejska
- degustacja dań z 15 krajów Europy
- atrakcje z okazji Dnia Dziecka (m.in. warsztaty kulinarne dla najmłodszych Akademii Młodego Kucharza, koło fortuny, fotobudka)
- pokazy kulinarne, występy na scenie, konkursy
- tort dla wrocławian
- wieczór największych klasyków polskiej muzyki rozrywkowej w interpretacji artystów młodego pokolenia: Natalii Widuto, Natalii Lubrano i Bartka Deryło. A na deser „Sen o Dolinie” i kilka innych przebojów z samym Krzysztofem Cugowskim oraz orkiestrą Dziubek Band pod kierunkiem Mariusza Dziubka.
31 maja – 1 czerwca (piątek – sobota)
Dinner in the Sky – podniebna restauracja, pl. Solny (bilety do nabycia na stronie www.dinnerinthesky.info)
31 maja – 1 czerwca (piątek – sobota)
Dzień dziecka z Miejską Biblioteką Publiczną we Wrocławiu (szczegóły i zapisy na stronie www.biblioteka.wroc.pl)
31 maja (piątek), spotkania autorskie w czterech filiach Miejskiej Biblioteki Publicznej we Wrocławiu
31 maja/1 czerwca (piątek/sobota)19.00–8.00 Kulinarna Noc w Bibliotece, czyli wieczorno-nocne zabawy dla dzieci w wieku 7–10 lat, Centrum Biblioteczno-Kulturalne Fama, Filia nr 11 MBP we Wrocławiu, ul. Krzywoustego 286
1 czerwca (sobota) 12.00–14.00 mobilna gra miejska „Dokąd jedziesz, Paddingtonie”, w budynku dworca PKP Wrocław Główny oraz w Filii nr 12 MBP we Wrocławiu mieszczącej się na I piętrze dworca, ul. Piłsudskiego 105
1 czerwca 2019 (sobota) 11.00–12.00 „Zdrowe batony i spółka” – warsztaty dla dzieci z Kasią Gubałą, w Centrum Innowacji Przejście (ul. Świdnicka 19 – Przejście Świdnickie)
1–2 czerwca (sobota – niedziela)
Przegląd filmów kulinarnych Filmowa Europa na widelcu w kinie Nowe Horyzonty oraz kolacja w Hotelu Monopol inaugurująca akcję Menu Wolności
1–2 czerwca (sobota – niedziela)
Europejski StrEAT – strefa piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim, ul. Hubska 44-48
Warsztaty w Muzeum Miejskim Wrocławia i Muzeum Narodowym we Wrocławiu
1 czerwca (sobota) warsztaty Przy królewskim stole, Pałac Królewski – Muzeum Historyczne, oddział Muzeum Miejskiego Wrocławia, ul. Kazimierza Wielkiego 35
2 czerwca (niedziela) wykład „Historia jednego przedmiotu, czyli znaczenie widelca w europejskiej zastawie stołu w średniowieczu i wczesnej nowożytności”, Muzeum Archeologiczne, oddział Muzeum Miejskiego Wrocławia, ul. Cieszyńskiego 9
2 czerwca (niedziela) Muzeum Etnograficzne, oddział Muzeum Narodowego we Wrocławiu, ul. R. Traugutta 111-113
10.00–11.00 I grupa i 14.00–15.00 II grupa warsztaty Bartnicy i pszczelarze
10.00-16.00 zwiedzanie wystawy stałej „Dolnoślązacy. Pamięć, kultura, tożsamość” z przewodnikiem oraz specjalnej miniekspozycji przygotowanej na festiwal
11.00–16.00 warsztaty piernikarskie
2 czerwca (niedziela)
Dzień Dziecka na Dworcu Głównym, ul. J. Piłsudskiego 105
Menu festiwalu Europa na widelcu 2019:
BOŚNIA I HERCEGOWINA Rafał Kasprzycki |
Ćevapi – tradycyjne kiełbaski z grilla (alergeny: 1, 3, 7, 9); rodzaj mięsa: mięso mielone – baranina z wołowiną Burek sa mesom – placek nadziewany mięsem (alergeny: 1, 3, 7) rodzaj mięsa: mięso mielone – baranina z wołowiną |
BUŁGARIA Przemysław Bogucki |
Гювеч (gjuwecz) – gulasz mięsny podawany z ryżem (alergeny: 1, 7) rodzaj mięsa: mięso wołowe Таратор (tarator) – chłodnik ogórkowy (alergeny: 7, 8); danie wegetariańskie |
CHORWACJA Piotr Zieliński |
Zagorska juha – tradycyjna zupa z regionu Zagorjie (alergeny: 1, 9) rodzaj mięsa: wywar mięsny Crni rižot od sipe – czarne risotto z kałamarnicą (alergeny: 1, 2, 4, 7, 9, 14); owoce morza Kotlovina – tradycyjny mięsny specjał (alergeny: 1, 9) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe i drobiowe |
CZARNOGÓRA Damian Kogutiuk |
Pljeskavica – kotlet z mięsa mielonego pieczony na grillu podany w pszennej bułce (alergeny: 1, 3, 7, 11) rodzaj mięsa: mięso wieprzowo-wołowe Palačinki – naleśniki z powidłami figowo-gruszkowymi (alergeny: 1, 3, 7, 11) danie wegetariańskie |
CZECHY Patryk Łyszkiewicz |
Nakládaný hermelín – marynowany w oleju z ziołami ser typu camembert (alergeny: 7) danie wegetariańskie Utopence – ostre parówki marynowane w zalewie octowej (alergeny: 7, 3, 9, 10) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe Hovězí guláš – gulasz wołowy na piwie podany z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 10) rodzaj mięsa: mięso wołowe |
ESTONIA Tomasz Sochacki |
Mulgikapsad – danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej, boczku i kaszy jęczmiennej (alergeny: 1) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe (boczek) |
LITWA Ryszard Konieczka |
Šaltibarščiai (salibarsciai) – chłodnik z młodej botwiny (alergeny: 3, 7) danie wegetariańskie Cepelinai (cepelinai) – cepeliny z wieprzowiną (alergeny: 1, 7) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe |
ŁOTWA Tomasz Sochacki |
Karbonade – kotlet z mięsa wieprzowego podany z marchewką i groszkiem (alergeny: 1, 3, 7) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe |
MACEDONIA Servet Kovaci |
Tavče gravče – fasola z mięsem zapiekana w sosie pomidorowo-paprykowym (alergeny: 1) rodzaj mięsa: mięso wołowe Sarma – liście kiszonej kapusty faszerowane mięsem i ryżem (alergeny: 1, 3) rodzaj mięsa: mięso wieprzowo-wołowe |
NIEMCY Daniel Makuch |
Frikadellen in Käsesoße – zraz mięsny z sosie serowym ze szparagami (alergeny: 1, 3, 7) rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe Bayerischer Schweinhaxen – golonka w piwie (alergeny: 1, 9) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe (golonka) |
POLSKA Grzegorz Pomietło Zbigniew Koźlik |
Gołąbki tradycyjne (alergeny: 7, 9) rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe Gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką (brak alergenów) danie wegańskie Pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru (alergeny: 7) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe Bigos staropolski (alergeny: 1, 9 ,10, 12) rodzaj mięsa: mieszanka mięs |
SERBIA Kacper Dyś |
Ćevapčići – kiełbaski z grilla podane w chlebku lepinja (alergeny: 1, 3) rodzaj mięsa: mięso wołowe Burek za sirom – placek nadziewany białym serem podany z ayranem (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie |
SŁOWACJA Grzegorz Chmolowski |
Guláš z kotle – gulasz wołowy z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 7, 9) rodzaj mięsa: mięso wołowe Bryndzové pirohy – pierogi z bryndzą (alergeny: 1, 3, 7) danie wegetariańskie |
SŁOWENIA Damian Jeleń |
Bujta repa – potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą i kaszą jaglaną (alergeny: 1, 6, 9) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe Prekmurski bograč – gulasz z kluseczkami ziemniaczanymi (alergeny: 1, 6, 9) rodzaj mięsa: mięso wołowo-wieprzowe |
UKRAINA Krystyna Marynowska |
Борщ украинский (barszcz ukraiński) – zupa z czerwonych buraków ze śmietaną i słoniną (alergeny: 1, 7, 9, 11) rodzaj mięsa: wywar mięsny, mięso wieprzowe (słonina) Котлета по київськи (kotlet po kijowsku) – rolada z piersi kurczaka nadziewana masłem ziołowym (alergeny: 1, 3, 6, 7, 9, 10, 11) rodzaj mięsa: mięso drobiowe Вареники (wareniki) – pierogi z mięsem i cebulą (alergeny: 1, 3, 7, 8, 10) rodzaj mięsa: mięso wieprzowe |
UNIA NA DESER Agnieszka Hajbura-Michałowska Sandra Pipiek |
Panna cotta z musem z truskawek (alergeny: 3, 6, 7) Szarlotka (alergeny: 1, 3, 7) Baklawa (alergeny: 1, 3, 5, 6, 8, 11) Tiramisu (alergeny: 1, 3, 7, 9, 10) Rogaliki migdałowe (alergeny: 1, 3, 5, 7, 8) Ciasto miodowe Marlenka (alergeny: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 11) Minipavlova z owocami, kremem z wanilią, musem truskawkowym lub czekoladą (alergeny: 3, 7) Tartaletki na kruchym cieście z czekoladą, kremem lemon curd i owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12) Serniczki cytrynowo-limonkowe na spodzie brownie z owocami sezonowymi (alergeny: 1, 3, 7, 12) Petit four w kruchej babeczce z musem czekoladowym, makaronikiem francuskim z masłem orzechowym i popcornem (alergeny: 1, 3, 8, 5, 12) Lizaki z czekoladowego ciasta z nutellą i orzeszkami, w ciemnej i białej czekoladzie (alergeny: 1, 3, 8, 7, 12) |
Lista alergenów dostępna poniżej: