JarmarkTradycyjnie, w dzień festiwalu „Europa na widelcu” odbędzie się jarmark potraw i produktów regionalnych. Wystawcy i producenci z Wrocławia, zaprezentują lokalne wyroby obok przysmaków z całej Europy.

Od środy (1 czerwca) do niedzieli (5 czerwca), w drewnianych budkach będziemy mogli skosztować produktów, którymi szczycą się miasta całego kontynentu. Ponieważ tegoroczna edycja festiwalu przebiega pod hasłem Europejskie Stolice Kultury, do skosztowania będą specjały przygotowane przez każde z miast, sprawujących ten zaszczytny tytuł w poprzednich latach.

W zeszłym roku tematem imprezy był ryby. Na stoiskach pojawiło się więc wiele ich gatunków z różnych krajów. Poza tym do nabycia były austriackie sery, gruzińskie trunki, francuskie ślimaki czy wędliny z Podlasia. Można było zakupić słowackie wina, przyprawy, belgijskie klopsy i węgierski gulasz. Ceny nie były wygórowane, choć znalazły się towary warte więcej niż kilkadziesiąt złotych (na przykład alkohole).

Jarmark towarzyszyć będzie promocji „Wrocławskiej książki kucharskiej”. Jej premierowe wydanie będzie można zakupić w trakcie trwania festiwalu.