Ruszyły zgłoszenia do konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2019, który po raz kolejny odbędzie się w ramach festiwalu Europa na widelcu. W trakcie wydarzenia zostaną wyłonione najlepsze regionalne produkty, które na tle innych wyróżnią się walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

Konkurs odbędzie się 31 maja w restauracji Akropolis Tawerna na wrocławskim rynku. Lokalni dostawcy mogą zgłaszać swoje produkty w kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje (w tym alkohole). Organizatorzy przewidzieli także kategorię “inne” dla tych, którzy nie znajdą właściwego pola dla swoich wyrobów. Wszystkie produkty oceni kapituła konkursu składająca się z krytyków kulinarnych, ekspertów smaku, znawców kuchni, produktów lokalnych i tradycyjnych.

Zwycięzców poznamy 1 czerwca podczas biesiady festiwalu Europa na widelcu.

Aby zgłosić się do konkursu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy  a następnie do 30 maja przesłać go na adres e-mail: polskaakademiasmaku@gmail.com. Wszystkich chętnych zapraszamy do zapoznania się z regulaminem.

Konkurs jest organizowany przez Biuro Promocji Miasta i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Archeologię Smaku Małgorzata Babczyszyn przy wsparciu Stowarzyszenia Polskiej Akademii Smaku oraz Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej.